Business Internaţional

Zlotul, aliatul economiei Poloniei pe timp de criză sau de ce se bucură polonezii că nu au trecut la euro

Zlotul, aliatul economiei Poloniei pe timp de criză sau de ce se bucură polonezii că nu au trecut la euro

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

12.12.2010, 23:54 37

Valuri de capital străin intră în Polonia, iar băncile deinvestiţii îşi deschid birouri, atrase de creşterea economieiţării. Iar Polonia acum, asemeni Irlandei în anii '90, are propriamonedă. Faptul că se află în afara zonei euro aduce Polonieibeneficii economice.

Acesta nu este singurul motiv pentru care Polonia este un membruvibrant din punct de vedere financiar al UE. Însă este într-adevărîn avantajul ţării faptul că aceasta nu este "legată" de o monedăcomună, într-o perioadă în care ţări din zona euro ca Irlandaîntâmpină probleme.

Deşi Polonia este în continuare hotărâtă să adopte moneda euroîn cele din urmă, primul-ministru Donald Tusk a declarat că ţara nuintenţionează să "forţeze lucrurile".

Trecerea trebuie făcută la momentul oportun

Una din marile lecţii ale crizei datoriilor din Europa, spunliderii polonezi, este că ţările nu trebuie să treacă la euro pânăcând economiile şi pieţele muncii ale acestora nu sunt suficient deflexibile pentru a compensa pierderea controlului asupra ratelor deschimb.

Ţara nu va întruni cerinţele tehnice pentru adoptarea euro pânăîn 2015 cel mai devreme, iar strategii nu par să se grăbească sprezona euro.

"Dacă analizăm avantajele şi dezavantajele aderării, există maimulte avantaje", a declarat Aleksander Grad, ministrul polonez alTrezoreriei. Totuşi, admite Grad, în timpul crizei mondiale "tocmaifaptul că zlotul a putut fi ajustat ne-a ajutat".

Zlotul, care s-a depreciat cu aproximativ 18% în raport cumoneda euro de la începutul anului 2009, a acţionat ca o valvă deeliberare a presiunii, menţinând produsele poloneze competitive pepieţele mondiale şi izolând Polonia de efectele crizei datoriilor.

Polonia s-a dovedit cea mai rezistentă economie europeană înultimii doi ani. A fost singura membră a UE care a evitatrecesiunea, mergând pe aceeaşi linie chiar şi după dispariţia uneipărţi importante a elitei sale politice în accidentul aviatic dinaprilie. Nicio bancă de aici nu a avut nevoie de susţinere.

Există, bineînţeles, diferenţe importante între Polonia şiIrlanda. Polonia este mult mai mare decât Irlanda, iar performanţaeconomică aproape miraculoasă a sa s-a datorat unei combinaţii decompetenţă şi noroc. Spre deosebire de Irlanda, Polonia a avutnorocul să aibă o industrie bancară redusă încă în raport cueconomia.

Datoriile gospodăriilor sunt relativ mici. Polonia a beneficiatîn acelaşi timp de economia puternică a Germaniei.

Economia este de aşteptat să avanseze cu 4% sau mai mult în2011, după un nivel estimat la 3,6% în acest an.

Investiţiile străine directe sunt aşteptate să urce cu 28% înacest an.

Datoriile guvernului, punctul stab

Totuşi, nivelul împrumuturilor guvernamentale este relativridicat.

Deficitul este aşteptat să atingă 7,6 procente din ProdusulIntren Brut în acest an, împingând datoria totală în apropiere delimitele care, conform legislaţiei poloneze, ar cere guvernului săopereze reduceri masive de cheltuieli.

Iar economia se confruntă în continuare cu unele problemeesenţiale. Polonia se situează pe locul 70 din 183 în privinţauşurinţei de a face afaceri, potrivit Băncii Mondiale. Executiviidau vina pe birocraţia excesivă.

"Toată lumea este foarte fericită şi mândră că Polonia a fost oinsulă verde în timpul crizei. Însă marea problemă o reprezintăreformele structurale şi stabilitatea fiscală, domenii în care nuse prea acţionează", a declarat Lucyna Stanczak, director pentruPolonia în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şiDezvoltare.

Un risc pentru Polonia este faptul că în parte creşterea sa sebazează pe ajutoare UE şi alţi factori excepţionali, cum ar ficonstruirea de noi stadioane şi alte proiecte având legătură cuCampionatul European de Fotbal din 2012.

Dacă aceste proiecte sunt realizate bine şi sporescproductivitatea economiei, vor contribui la creştere, în cazcontrar urmând să fie un factor de încetinire.

De asemenea, Polonia nu se poate izola complet de problemele dinzona euro, fiind vulnerabilă în faţa unei încetiniri neaşteptate înGermania. Liderii polonezi insistă că au învăţat din experienţaIrlandei şi că nu vor repeta greşelile acesteia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO