Business Internaţional

Zlotul polonez a condus avansul monedelor din Est

22.03.2009, 16:03 12

Zlotul polonez a fost cea mai performanta moneda din Europa Centrala si de Est, reducandu-si declinul inregistrat in prima parte a saptamanii trecute dupa ce liderii europeni au aprobat un plan de majorare a sumelor alocate fostelor state comuniste, scrie Bloomberg.

Moneda poloneza a urcat vineri cu 1%, pana la 4,5862 unitati pentru un euro dupa ce in primele patru sedinte ale saptamanii pierduse 2,2%. De asemenea, forintul maghiar a avansat cu 0,4% in fata monedei unice europene, ajungand la o cotatie de 301,05 unitati pentru un euro. Bursa maghiara a urcat, in acelasi timp, la cel mai ridicat nivel din ultima luna, indicele BUX castigand 4,5% la sfarsitul saptamanii trecute.
Forintul si-a redus pierderea saptamanala in fata euro pana la 1,4%. Moneda maghiara a pierdut 12% din valoare in 2009 inregistrand cea mai proasta performanta dintre toate monedele tarilor emergente. Monedele din Europa Centrala si de Est s-au depreciat brusc la inceputul acestui an pe fondul reducerii exporturilor si al retragerii investitorilor straini din regiune.
Coroana ceha s-a apreciat vineri pentru prima data in trei zile, avansand cu 0,8%, pana la 26,665 unitati pentru un euro. Coroana a castigat in 2009 0,7% in fata monedei unice europene. Leul romanesc s-a apreciat in aceeasi zi cu 0,2%, dar a inregistrat o pierdere saptamanala de 0,4%. Leul a pierdut 6,3% din valoare in acest an.
Lira turceasca a urcat vineri cu 1,6%, avansul saptamanal situandu-se la 1,7%. Banca centrala a Turciei a redus pe 19 martie dobanda de politica monetara cu 1%, pana la 10,5%, in incercarea de a impulsiona cresterea economica. Lira s-a depreciat cu 8,6% in fata monedei unice europene de la inceputul anului incoace.
Bancherii centrali din Austria, Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia si Slovenia s-au intalnit saptamana trecuta la Budapesta pentru a discuta problemele din regiune. Oficialii si-au dat acordul pentru a continua cooperarea in ceea ce priveste supravegherea atenta a pietelor financiare, se arata intr-un comunicat al bancii centrale a Ungariei.
Aprecierea de la sfarsitul saptamanii trecute a monedelor si burselor din Europa Centrala si de Est a survenit pe fondul acordului incheiat de oficialii Uniunii Europene in ceea ce priveste majorarea sumelor alocate Fondului Monetar International si dublarea unei linii de credit destinate tarilor membre ale blocului comunitar, dar aflate in afara zonei euro.
"Decizia liderilor europeni este intr-adevar o stire pozitiva pentru Europa de Est", a comentat Martin Blum, strateg valutar in cadrul UniCredit din Viena. "Exista potential pentru o continuare a intaririi monedelor din regiune", a adaugat el.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO