Business Internaţional

Zlotul polonez, a doua luna in scadere

02.03.2004, 00:00 15



Zlotul polonez se afla in scadere pentru a doua luna consecutiva in raport cu moneda unica europeana si dolarul american pe fondul speculatiilor investitorilor legate de posibilitatea ca guvernul acestei tari sa nu obtina avizul Parlamentului cu privire la un pachet de masuri ce vizeaza reducerea deficitului bugetar. In acest caz, guvernul ar putea fi obligat sa demisioneze, conform Bloomberg.



Propunerile incluse in pachetul respectiv, ce au fost inaintate de ministrul polonez al economiei Jerzy Hausner, urmeaza a fi dezbatute in parlament in aceasta saptamana. Parlamentul va analiza astfel propunerile guvernului de reducere a cheltuielilor cu pana la 50 miliarde de zloti (12,7 miliarde) pana in anul 2007 cu scopul micsorarii unui deficit bugetar record, de reducere a volumului de credite contractate si de pregatire a tarii in vederea adoptarii monedei unice europene. Polonia va adera la Uniunea Europeana in luna mai.



In cazul in care propunerile guvernului nu vor fi aprobate de catre opozitie, "consecintele vor fi in mod clar negative in ceea ce priveste preturile activelor acestei tari," a declarat Robert Beange, economist in cadrul Lehman Brothers. Zlotul avea o valoare de 3,93 dolari vineri, in scadere de la 3,91 dolari cu o zi in urma. In raport cu euro, valoarea zlotului a scazut pana la 4,89 euro de la 4,87. Joi, zlotul a inregistrat cel mai scazut nivel in raport cu dolarul din ultimele trei luni.



Temerile investitorilor legate de cresterea deficitului si a intensificarii vanzarilor de obligatiuni, cat si cele legate de posibilitatea ca reducerile propuse de guvern sa fie respinse au determinat o scadere de aproape 4 puncte procentuale a zlotului in raport cu dolarul si de 2,7% in raport cu euro in luna februarie.



Disputele de ordin politic din jurul acelorasi propuneri au generat in acelasi timp temmeri cu privire la posibilitatea prabusirii guvernului, caz in care se vor organiza alegeri anticipate. Primul ministrul Leszek Miller a amenintat ca va demisiona in cazul in care planul guvernului nu va fi aprobat. Miller a demisionat din pozitia de lider al partidului de guvernamant saptamana trecuta, existand posibilitatea ca acesta sa renunte si la pozitia de prim ministru.



Polonia intentioneaza sa puna in vanzare obligatiuni in valoare de 458 milioane de dolari in luna mai, un volum de doua ori mai mare comparativ cu anul trecut, a anuntat agentia polona PAP, citandu-l pe ministrul economiei Ryszard Michalski.



Ministrul a adaugat ca Polonia, ce a vandut obligatiuni in valoare de 400 milioane de franci elvetieni (315,47 milioane de dolari) vineri, va vinde de asemenea un volum mai mare de obligatiuni exprimate in franci elvetieni anul viitor.



Astazi, Parlamentul va examina primele proiecte de lege incluse in planul guvernului. Peste trei zile, legiuitorii vor decide daca doresc sa dezbata proiectele respective in cadrul comisiilor parlamentare sau daca le vor respinge.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO