Business Internaţional

Zona euro are nevoie de tarile din Est

23.02.2010, 23:06 16

Integrarea Poloniei, Bulgariei sau Estoniei in zona euro arputea avea un efect pozitiv asupra stabilitatii si imaginii monedeiunice europene, conform publicatiei germane Handelsblatt, citata deSofia News Agency.

Economia poloneza, candva sinonima cu haosul si un managementeronat, a fost transformata din temelii, devenind singura economiedin Uniunea Europeana care a inregistrat crestere economica intimpul recesiunii.

Astfel, in mod similar, Bulgaria, care a fost mult timpconsiderata atat de corupta, incat i-a fost blocata finantareaeuropeana, este in prezent singurul stat membru al UE careintruneste criteriile de la Maastricht privitoare la buget.

Conform publicatiei germane, daca Polonia, Cehia, Estonia siBulgaria vor face trecerea la euro, acest lucru nu va face decat saintareasca moneda unica.

Aceste state est-europene reprezinta o amenintare mai redusa laadresa stabilitatii euro comparativ cu statele din sudulEuropei.

Tarile est-europene sunt mai puternic orientate, din punct devedere politic, catre crestere si disciplina bugetara decat stateledin sudul Europei, iar Polonia, Bulgaria si Romania se pot baza pefonduri europene in crestere in vederea modernizarii economiilor siinfrastructurii, spre deosebire de Spania, Grecia sau Portugalia,se arata in articolul Handelsblatt.

Adoptarea monedei euro de catre tarile ale caror monede suntlegate de euro, cum este cazul Bulgariei si al tarilor baltice,trebuie sa se produca rapid, avand in vedere numeroasele beneficiisi putinele dezavantaje legate de acest proces.

In plus, investitorii straini din statele est-europene conteazape faptul ca tarile respective vor adopta euro in scurt timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO