Business Internaţional

Zona euro se apropie de deflatie

31.03.2009, 16:50 26

Inflatia din zona euro a coborat pana la un minim record in martie, atingand 0,6% fata de 1,2% in februarie si intensificand si mai mult temerile privind aparitia unui proces deflationist, scrie Bloomberg.

Datele institutului de statistica de la Luxemburg indica cea mai scazuta rata a infatiei din 1996 incoace, sub nivelul estimat anterior de catre analisti - de 0,7%. Inflatia din Uniunea Europeana coboara intr-un ritm accelerat pe fondul celei mai grave recesiuni inregistrate de continentul european de la al doilea razboi mondial incoace. In Spania, inflatia a scazut fata de perioada similara a anului trecut pentru prima data in istoria tarii, arata datele oficiale.
In aceste conditii, Banca Centrala Europeana (BCE) a semnalat ca este gata sa opereze o noua reducere a dobanzii de politica monetara, aflata in acest moment la cel mai scazut nivel din istoria institutiei, de 1,5%.
"Nu avem o amenintare din partea inflatiei in acest moment, de aceea banca centrala va trebui sa se concentreze asupra perspectivelor privind eventualitatea aparitiei deflatiei", a declarat Sylvain Broyer, economist in cadrul Natixis. "Cel mai probabil, pana la jumatatea anului inflatia va cobori sub zero".
Asteptarile privind evolutia indicelui preturilor de consum au coborat in martie pentru a cincea luna consecutiv, atingand cel mai scazut nivel din 1990 incoace, potrivit unui raport al Comisiei Euopene. In acelasi timp, preturile la producator ar putea inregistra o scadere record anul acesta.
"Perspectivele privind activitatea economica din zona euro si semnalele referitoare la rata inflatiei creeaza premisele unei continuari a politicii de reducere a dobanzii-cheie", se arata intr-un comunicat al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Relaxarea politicii de creditare va trebui folosita pentru a sustine cererea, spun oficialii OECD.
Cel mai probabil, economia zonei euro se va restrange cu 2,7% anul acesta si va stagna in 2010, potrivit strategilor BCE. Inflatia medie ar putea inregistra in 2009 un nivel de 0,4%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO