Companii

18 termocentrale au luat 120 mil. dolari

16.12.2002, 00:00 15

Cele 18 centrale desprinse la mijlocul acestui an din Termoelectrica au reusit sa obtina 120 mil. $ de pe pietele internationale de capital pentru a-si finanta o parte din achizitiile de combustibil necesare in perioada de iarna.
Lansarea obligatiunilor de 120 mil. $, operatiune intermediata de JP Morgan si HVB Bank, trebuia efectuata simultan cu cea a fostei companii mama Termoelectrica, dar investitorii straini au avut retineri in legatura cu solvabilitatea centralelor care s-au imprumutat. "Pana la urma, totul a decurs bine. Cele 18 centrale sunt practic necunoscute pe piata internationala si lipsa unor informatii despre acestea a facut mai dificila lansarea", au declarat pentru Ziarul Financiar surse apropiate tranzactiei.
Dupa doua incercari succesive, la a treia strigare filiala din Luxemburg a bancii de investitii JP Morgan a facut rost de 120 mil. $ la o dobanda anuala de circa 5,6%. Banii vor trebui returnati in cinci ani si vor intra in conturile centralelor in apropierea ajunului Craciunului, pe 23 decembrie.
Termoelectrica s-a imprumutat saptamana trecuta, tot prin intermediul JP Morgan, cu 200 mil. $, la o dobanda de 5,4%. Ambele emisiuni sunt garantate de Ministerul Finantelor Publice.
Printre centralele care s-au imprumutat independent pentru prima data de pe piata de capital se afla unitatile de la Suceava, Iasi, Vaslui, Zalau si Bacau. Pacura si gazele naturale din import de care vor avea nevoie centralele vor veni tot prin intermediul Termoelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO