Companii

2.000 de medici pleaca anual pe banii companiilor farma la congrese internationale. Bugetele sunt secrete

2.000 de medici pleaca anual pe banii companiilor farma la congrese internationale. Bugetele sunt secrete

Medicii merg de 7-8 ori pe an la congrese internationale de specialitate

01.06.2009, 00:00 156

Producatorii de medicamente cheltuiesc sute de mii de euro anual cu medicii pe care ii trimit la congrese internationale de medicina, insa nicio companie din top zece de pe piata romaneasca nu vrea sa ridice valul de pe cheltuielile facute.

Practic astfel de congrese permit medicilor accesul la ultimele informatii din domeniul stiintific, iar firmele de medicamente valorifica aceasta situatie.
Potrivit datelor ZF, primele zece companii din industrie trimit anual intre 1.000 si 2.000 de medici in strainatate. Niciuna din primele zece firme de medicamente din Romania nu a raspuns solicitarii ZF de a face publice cheltuielile pentru finantarea calatoriilor medicilor romani la congrese internationale.
O singura firma de medicamente poate avea pana la 200 de medici pe care ii sponsorizeaza.
De exemplu, in iunie va avea loc un congres in San - Paolo (Brazilia), unul in Seul (Coreea de Sud), in iulie in Monterrey (Mexic), un altul in Cape Town (Africa de Sud), sau in Kuala Lumpur (Malaysia).
Informatii despre aceasta practica au aparut recent in mass-media in cazul gripei porcine cand 21 de medici care au participat la un congres de diabet din Mexic au fost testati la intoarcerea in tara. Nu exista informatii cu privire la compania care a sponsorizat acest grup sau date despre cheltuieli. Potrivit datelor agentiilor de turism, cheltuielile pentru un grup de 21 de persoane (cazare, masa si transport) in Mexic timp de cinci zile sunt de minimum 50.000 de euro.
 
In America, datele vor deveni publice
In America giganti precum Eli Lilly si Merck, cu afaceri anuale de peste 20 mld. dolari, au anuntat inca de anul trecut ca vor sa faca publice orice fel de cheltuieli pe care le au cu medicii, potrivit New York Times.
Mai mult, incepand cu 2010, in SUA va fi introdusa obligativitatea ca firmele de medicamente sa faca publice sumele cheltuite. Primele date vor fi facute publice in septembrie 2011. In Romania, sponsorizarile companiilor farmaceutice sunt reglementate pentru firmele care fac parte din Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) de un cod intern al acestora.
Astfel, la deplasarile interne mesele pot fi decontate in limita a 120 de lei per masa, iar la deplasarile externe in limita a 150 de euro pe zi (pentru pranz si cina).
In ceea ce priveste cazarile, o companie farmaceutica poate plati un maximum de 650 de lei pe noapte si micul dejun in Bucuresti, si de 500 de lei in afara Bucurestiul. Nu exista reglementari cu privire la cazarile in afara tarii, insa se specifica faptul ca bugetul ar trebui sa fie comparabil cu cel maxim aprobat pentru deplasarile interne. Reprezentantii ARPIM nu au raspuns solicitarii ZF de a furniza date privind bugetele folosite si numarul de medici trimisi de companii in strainatate.
De asemenea, codul ARPIM mai prevede ca orice sponsorizare "nu trebuie sa fie conditionata de obligatia de a promova sau de a achi-zitiona produse".
 
Grupuri de pana la 15 medici
"Eu nu am avut nicio conditionare de acest fel, insa vrand-nevrand te lovesti de produsele companiei care sponsorizeaza evenimentul", spune un medic specialist care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
El spune ca merge la deplasari o data pe an sau o data la doi ani, iar in ultima perioada a refuzat o parte din deplasari pentru ca "daca sunt plecat doua zile, ar trebui sa muncesc cinci pentru a recupera".
Medicul afirma ca nu a participat la congrese in destinatii "exotice", doar in Europa. "Am fost cazati in general la hoteluri de trei stele apropiate de locul unde s-a desfasurat congresul."
El a mai spus ca medicii care sunt cadre universitare participa mai des la astfel de congrese internationale, in jur de sase-sapte anual.
Pe de alta parte, un alt medic care a dorit sa-si pastreze anonimatul spune ca aceste congrese sunt singura oportunitate pentru medici de a afla informatii din domeniu.
"Inainte de 1990 medicii nici nu aveau bani, nici erau incurajati. Nici acum Ministerul Sanatatii nu are bani sa trimita medici in afara", spune el.
La ultimele deplasari pe care le-a avut, a mers in grupuri de 3-5 medici sau 10-15.
 
Taxe de participare de 500 de euro
"Cele mai scumpe sunt sunt taxele de participare de 450-600 de euro sau de dolari si drumul de 400-900 de euro sau dolari", spune medicul din Bucuresti. Promovarea in industria de medicamente este puternic reglementata de legislatia in vigoare.
Astfel este interzisa promovarea clasica pentru medicamentele care se elibereaza pe baza de prescriptie, insa este admisa promovarea catre medicii specialisti.
Industria farmaceutica are un lobby care poate rasturna guverne, poate mai puternic decat al industriei de armament, afirma surse bine conectate de pe piata. Cheltuielile pentru sanatate s-au dublat in ultimii patru ani in Romania, pana la 5 mld. euro in 2008, din care piata medicamentelor este 2 mld. euro, care de asemenea s-a dublat in patru ani.
In Romania, profeseaza peste 45.000 de medici. In lume sunt aproximativ 10.000 de congrese internationale, in timp ce in Romania sunt in jur de 90-100 de astfel de reuniuni.
 
Ce spun medicii:
  • Vrand - nevrand te lovesti de produsele companiei care sponsorieaza evenimentul;
  • Sunt cazati in general la hoteluri de trei stele;
  • Un medic poate merge la sase - sapte congrese anual;
  • Cheltuielile cu taxele si deplasarile sar de 1.000 de euro;
  • Ministerul Sanatatii nu are bani sa trimita medici in afara.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO