Companii

2.400 de angajaţi ai Lisa Draexlmaier, în grevă. Salariul lor mediu net este de 1.200 de lei/lună . „Ultima creştere salarială a avut loc la începutul anului, de 30 de lei impozabili“

„Ultima creştere salarială a avut loc la începutul anului, de 30 de lei impozabili“

O parte din componentele produse de Lisa Draexlmaier la Piteşti ajung la fabricile Audi din Germania Foto: AFP/MediafaxFoto

Autor: Adelina Mihai

26.09.2012, 00:08 6600

"Solicităm ca angajatorul să respecte prevederile din fostul contract colectiv de muncă, din care a tăiat cam 18 articole. Nu am cerut creşteri spectaculoase, vrem să crească salariile în raport cu rata inflaţiei, să se acorde tichete de odihnă şi să crească numărul de salarii compensatorii în cazul concedierilor. În continuare aşteptăm ca directoarea de personal să ne invite la negocieri", a spus Alexandru Sergiu Lincă, liderul Sindicatului Liber al Lucrătorilor de Cablaje.

Grupul german Draxlmaier a fost până în 2008 cel mai mare angajator din industria componentelor auto locală, având în cele cinci fabrici locale aproape 19.000 de angajaţi. În anii de criză însă numărul salariaţilor a fost redus la mai puţin de jumătate.

Din 2007 până la finele anului trecut, numai în fabrica de la Piteşti s-a renunţat la 6.000 de angajaţi, astfel că pe statele de plată au rămas doar 3.500 de salariaţi la finalul lui 2011, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

Salariul mediu în cadrul angajaţilor Lisa Draexlmaier din Piteşti este de 1.600 - 1.700 de lei brut (1.100 - 1.200 de lei net), iar angajaţii concediaţi primesc, în funcţie de vechime, între unu şi şase salarii compensatorii.

"Ultima creştere salarială a avut loc la începutul acestui an, fiind de 30 de lei impozabili. Noi am cerut mai ales creşterea numărului de salarii compensatorii oferite angajaţilor concediaţi, pentru că este mai uşor ca un angajat care primeşte 10 salarii compensatorii să îşi găsească un nou loc de muncă.

În ultimii patru ani, salariile angajaţilor au crescut cu 130 de lei", a mai spus Lincă. El a mai precizat că 80% din angajaţii care au început greva sunt femei.

Specialiştii în recrutare spun însă că salariile angajaţilor Lisa Draexlmaier sunt destul de mari, având în vedere că muncitorii din industria auto încep de la salariul minim pe economie (700 de lei brut) şi ajung la salarii de 800 - 900 de lei pe lună, plus bonuri de masă. Ei mai spun că Piteştiul este un oraş "de tradiţie" în ceea ce priveşte grevele angajaţilor şi că salariaţii producătorului de cablaje au salarii peste media pieţei, determinând o fluctuaţie redusă a personalului, având în vedere că lucrează în afara platformei pe care se află uzina Dacia.

Fabrica de la Piteşti produce cablaje auto pentru mari producători de maşini din Germania, în special BMW şi Audi, însă vinde componente şi pentru Fiat, Mercedes sau Rolls Royce.

Este posibil ca întreruperea lucrului de către cei 2.400 de angajaţi să coste compania câteva zeci sau chiar sute de mii de euro, având în vedere că în industria auto nu se lucrează cu stocuri, iar contractele cu clienţii prevăd penalităţi mari în cazul în care produsele nu sunt livrate la timp.

Anul trecut Lisa Draexlmaier Autopart din Piteşti a avut o cifră de afaceri de 69,7 milioane de euro şi un profit net de 2 milioane de euro, în uşoară creştere faţă de anul anterior. În 2007, afacerile fabricii din Piteşti depăşeau 80 de milioane de euro. Compania mai are facilităţi de producţie în Codlea, Hunedoara, Satu Mare şi Timişoara.

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii grupului Draexlmaier nu au oferit informaţii legate de acest subiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO