Companii

4,5 mil. euro pentru primul hotel de cinci stele din Cluj

4,5 mil. euro pentru primul hotel de cinci stele din Cluj

Hotelul are 52 de camere si este detinut de fratii Buzoianu

07.07.2006, 19:39 21

Proprietarii fabricii de dulciuri Feleacul, Octavian si Calin Buzoianu, au finalizat lucrarile la hotelul de cinci stele Opera Plaza, situat in centrul orasului Cluj-Napoca. Investitia, care initial era estimata la 3 milioane de euro, a depasit in final 4,5 milioane de euro.
"Din dorinta de a pastra arhitectura zonei, ceea ce a presupus o constructie clasica, am ajuns la costuri suplimentare. Nu am vrut insa sa stricam echilibrul arhitectural al unei zone care face parte din vechiul centru istoric al Clujului", a declarat pentru ZF Transilvania, Octavian Buzoianu, unul dintre proprietarii hotelului.
In opinia acestuia, chiar daca in acest moment exista doar doua hoteluri de cinci stele in Transilvania, piata este pregatita pentru acest gen de proiecte.
"Celalalt hotel de cinci stele este in Brasov si a fost inaugurat in urma cu cateva saptamani", a mai declarat Buzoianu. Acesta a spus ca estimeaza o perioada de amortizare a investitiei de aproximativ zece ani si un grad de ocupare pentru 2006, de pana la 40%.
"Pana in septembrie vom avea preturi sub nivelul pietei, dar dupa acest moment vom practica preturile unui hotel de cinci stele. Estimam, de asemenea, ca anul viitor gradul de ocupare va fi de pana la 70%", a mai precizat proprietarul hotelului.
Imobilul are o capacitate de 52 de camere si apartamente, insa, potrivit conducerii, exista posibilitatea dublarii acestei capacitati. "In doi ani vom decide, in functie de solicitarile pe care le vom avea, daca vom mari sau nu hotelul, proiectarea initiala permitandu-ne acest lucru", a mai spus Buzoianu.
Situat pe fostul amplasament al fabricii de dulciuri Feleacul, hotelul se va adresa mai ales oamenilor de afaceri. "Intentionam de asemenea sa imbinam partea economica cu partea culturala, iar in acest scop am invitat deja cativa solisti ai Operei din Cluj pentru a testa acustica uneia dintre sali", a declarat Bu-zoianu. Acesta a mai spus ca finantarea pentru acest proiect a fost atat bancara, cat si din resurse generate de activitatea proprie. "Am contractat un credit pe sapte ani. Cu cele doua milioane vom construi doar o parte a hotelui, urmand ca investitiile ulterioare sa le realizam din resurse generate de activitatea proprie", a mai spus proprietarul hotelului.
In 2002 fratii Buzoianu au achizitionat pachetul majoritar de actiuni al fabricii de dulciuri Feleacul, perioada in care compania era in pragul falimentului. In acea perioada, Octavian Buzoianu era consilier local si "director corporate affairs" la fosta Companie de Bere Romania, detinatoarea fabricii Ursus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO