Companii

470 de noi locuri de parcare la Aeroportul Otopeni dupa o investitie de 2,8 mil. euro

470 de noi locuri de parcare la Aeroportul Otopeni dupa o investitie de 2,8 mil. euro
23.09.2009, 17:39 899

Aeroportul Henri Coanda din Otopeni a investit 2,8 mil. eurointr-o parcare publica in fata aerogarii de pasageri, pe care o vadeschide la sfarsitul lunii octombrie si care va duce la un totalde de 1.655 de locuri de parcare in spatiul aeroportului.

Aceasta este a treia parcare privata din incinta aeroportuluiOtopeni si a patra parcare din zona, dupa ce compania privata Park& Fly a inaugurat in primul trimestru din acest an o parcare cupeste 200 de locuri situata insa pe DN 1, la iesirea dinaeroport.

Compania Park & Fly este detinuta de Nera Auto, firmacontrolata de familia Pitigoi, proprietarii unui dealer Ford dinCapitala si de Aurelia Fulger, potrivit datelor ONRC.

"Nu am mai construit parcari publice din 2003. Era nevoie deaceasta parcare deoarece la orele de varf este destul de aglomeratin parcarile existente. Se face coada la intrare si la iesire.Lipsa de capacitate de parcare a dus la dezvoltarea celei de-atreia parcari publice a aeroportului", a declarat ValentinIordache, directorul de marketing al companiei, care a mai adaugatca nu se ocupa toate locurile din parcare, ci doar la orele de varfapar probleme.

Parcarea noua, construita pe o suprafata totala de 12.000 mp,intre cele doua sensuri giratorii din fata aerogarilor de pasageri,va avea o capacitate de 470 de locuri.

Lucrarile de constructie au fost derulate de companiaRomairport, detinuta de grupul italian Astaldi, care a castigatlicitatia in urma cu mai multi ani pentru dezvoltarea lucrarilor laterminalele aeroportului, dar si la parcari.

Romairport a inregistrat o cifra de afaceri de 8,6 milioane deeuro anul trecut, potrivit datelor Ministerului de Finante. Inprezent aeroportul opereaza doua parcari ce cumuleaza 1.185 delocuri.

Cea mai mare parcare este cea supraetajata din fata terminalelorsosiri internationale/ curse interne, ce se desfasoara pe osuprafata construita de aproape 6.300 de metri patrati si osuprafata totala de circa 18.700 de metri patrati, numarullocurilor de parcare fiind de 798. De asemenea, aeroportul maidetine o parcare aferenta terminalului plecari internationale, carese intinde pe o suprafata de 12.800 de metri patrati si are unnumar de 387 de locuri de parcare.

Parcare pe termen lung

"Analizam posibilitatea de-a instala un sistem de parcare petermen lung in noua parcare, avand in vedere ca aeroportul nu oferao astfel de parcare", au spus reprezentantii companiei. Pentru celedoua parcari publice ale aeroportului, pretul perceput pe ora estede 6 lei, intervalul minim taxabil fiind de 30 de minute, pentrucare se plateste 3 lei, potrivit datelor de pe site-ulaeroportului.

Oferirea de servicii de parcare pe termen lung ar insemnacosturi mai mici pentru clientii ce doresc sa stationeze o zi sauchiar mai multe in parcare. Spre exemplu, o persoana care isi lasamasina 12 ore in parcarea aeroportului trebuie sa plateasca 72 delei, in timp ce suma pe care o va plati in parcarea privata dinapropierea aeroportului, Park&Fly, se ridica la 24 de lei. Inviitorul apropiat aeroportul nu planuieste sa mai construiascaparcari suplimentare.

Trafic in scadere

Traficul de pe Aeroportul International Henri Coanda (Otopeni) ascazut in primul semestru cu 14% fata de aceeasi perioada a anuluitrecut, la doua milioane de pasageri.

Cei mai multi pasageri, aproape 1,8 milioane, au calatorit spredestinatii internationale, iar 237.000 pe cele interne, potrivitreprezentantilor companiei.

In primul semestru anul acesta, aeroportul a avut o cifra deafaceri de 36 de milioane de euro si un profit net in scadere cu13%, la 8,7 milioane de euro.

Reprezentantii aeroportului nu au furnizat insa date referitorla valoarea incasarilor din serviciile de parcare.

Estimand ca 20% din cei doua milioane de pasageri si-ar lasamasina cel putin o ora in parcare, veniturile ar fi ajuns in primulsemestru la 2,4 milioane de lei (580.000 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO