Companii

A&D Pharma isi incearca puterile pe Bursa din Londra

A&D Pharma isi incearca puterile pe Bursa din Londra

Farmaciile Sensiblu sunt cel mai puternic brand al A&D Pharma

26.09.2006, 20:11 62

A&D Pharma, cea mai mare companie farmaceutica din Romania, care detine lantul de farmacii Sensiblu si distribuitorul Mediplus, a angajat divizia din Londra a bancii ING, pentru a vinde investitorilor un pachet din actiuni pe Bursa din Londra.
Conform informatiilor facute publice ieri de A&D Pharma, principalul actionar al companiei, fondul Sograno, inregistrat in Olanda, va vinde o parte din actiuni.
Oferta va fi lansata sub forma Ceritificatelor Globale de Depozit (Global Depositary Receipts) si este conditionata de acordul Autoritatii de Listare din Marea Britanie.
"A fost aleasa Londra deoarece este centrul pietelor de capital din Europa. Majoritatea analistilor care acopera la nivel international industria din care facem parte sunt localizati la Londra, astfel aceasta alegere a venit natural pentru a genera o tranzactionare eficienta a actiunilor companiei si atentia necesara din partea comunitatii internationale de investitii", a declarat Dragos Dinu, CEO A&D Pharma.
El nu a dorit, "pentru moment" sa furnizeze alte informatii referitoare la aceasta operatiune de listare.
Sograno detine 99% din A&D Pharma, ceilalti actionari fiind persoanele fizice Robert Ludovic Charles Simon, Walid Abboud, Michel Charles Eid si Roger Fawzi El Akoury.
Pana acum, oficialii A&D Pharma nu au dorit sa mentioneze cine sunt actionarii din spatele Sograno, mentiunea oficiala fiind doar ca Sograno este un "vehicul de investitii inregistrat in Olanda".
A&D Pharma a avut anul trecut afaceri de 283,7 mil. euro, iar pentru acest an si-a propus atingerea pragului de 440 mil. euro.
La inceputul acestui an, grupul si-a evaluat afacerile de pe piata romaneasca la aproximativ 300 mil. euro, suma care a fost inregistrata ca aport la capitalul social. Tot atunci, compania a infiintat juridic A&D Pharma, ca sa grupeze operatiunile de pe piata locala. La infiintarea noii entitati juridice, compania a realizat o evaluare a valorii de piata a afacerii, potrivit normelor legislative in vigoare.
La conducerea operatiunilor grupului se afla Dragos Dinu, 39 de ani, care ocupa aceasta functie din 2002. El a venit in companie in 1996, in functia de Area Sales Manager in Divizia Plurifarm (care apartinea de Mediplus Exim).
Mediplus este liderul pietei romanesti a distributiei de medicamente si opereaza un sistem logistic format din 12 depozite localizate la nivel national. Compania a raportat anul trecut un profit de 15,4 mil. euro, la o cifra de afaceri de 220 mil. euro.
Divizia de retail a A&D Pharma este reprezentata de lantul Sensiblu, cu peste 200 de unitati in 51 de orase ale tarii. Lantul a inregistrat anul trecut o pierdere de 6,3 mil. euro, la o cifra de afaceri de 63,7 mil. euro.
In prima jumatate a acestui an, A&D Pharma a inregistrat vanzari de 147,9 mil. euro.
Holdingul A&D Pharma este printre cele mai dinamice companii locale, cu o rata de crestere anuala de peste 50%.
Recent, grupul a finalizat contractarea unui credit sindicalizat in valoare de 100 mil. euro, printre cele mai mari finantari private de la inceputul acestui an.
Banii vor fi folositi pentru extinderea operatiunilor companiei din zonele de retail si distributie, dar ar putea finanta si achizitii.
Aranjorul imprumutului, acordat pe o perioada de cinci ani, a fost Citibank Londra. La nivel de grup, A&D Pharma si-a bugetat anul acesta investitii de 19 mil. euro. Cele doua companii ale grupului au fost infiintate in 1997.
Principalii concurenti ai companiei pe segmentul distributiei de produse farmaceutice sunt Relad, Europharm Distributie, Fildas Trading, Polisano, Farmexpert sau Farmexim.
Cu exceptia Farmexepert, care a fost cumparat recent de unul dintre cei mai mari distribuitori germani listati pe Bursa locala, niciun alt jucator roman nu se tranzactioneaza pe o piata straina. Iar pana in acest moment, niciun altul nu a anuntat planuri similare.
Majoritatatea distribuitorilor locali sunt detinuti de oameni de afaceri romani, care se pregatesc sa-si vanda participatiile.
Alaturi de Sensiblu, ceilalti jucatori pe segmentul de retail farmaceutic sunt Help Net, Catena, City Pharma sau Dona.

Pe bursa din Londra au mai fost cotate actiunile Bancii Turco-Romane, Elvila sau Societatea R (Romania libera). Cele mai tranzactionate au fost cele ale BTR, banca intrata in faliment in 2000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO