Companii

A&D Pharma vrea sa se extinda in Ucraina si Bulgaria

A&D Pharma vrea sa se extinda in Ucraina si Bulgaria

Dragos Dinu, CEO al A&D Pharma: Daca ar fi sa luam drept criteriu numarul de locuitori, am putea spune ca cea mai buna alternativa ar fi Ucraina, insa daca e sa ne raportam la situatia politica nu mai putem vorbi de acelasi lucru.

08.06.2007, 19:12 14

Grupul A&D Pharma, care grupeaza distribuitorul Mediplus si lantul de farmacii Sensiblu, are in vedere in acest an continuarea politicii de extindere regionala a companiei, concomitent cu intarirea pozitiei pe piata interna.
"In 2007 echipa internationala a A&D Pharma va prinde contur. Din 2006 am inceput prospectarea pietelor din jur, si am facut primul pas in Republica Moldova (unde compania a infiintat un distribuitor - n. red.), urmand ca si in acest an sa continuam cu aceasta politica", a declarat Dragos Dinu, CEO al A&D Pharma.
El a precizat ca A&D Pharma urmareste cu atentie toate pietele din jur pentru aceste proiecte.
"Daca ar fi sa luam drept criteriu numarul de locuitori, am putea spune ca cea mai buna alternativa ar fi Ucraina, insa daca e sa ne raportam la situatia politica nu mai putem vorbi de acelasi lucru. Ne-am uitat apoi la Bulgaria pentru ca a intrat in UE si situatia de aici ne este intr-o oarecare masura familiara, insa si aici exista discutii cu un proiect de lege de farmacie, asa ca pentru moment suntem in stand-by", a mai spus Dragos Dinu.
Cele doua companii ale gurpului, Mediplus si Sensiblu, sunt ambele lideri pe segmentele pe care activeaza, respectiv distributia si retailul de medicamente. In cadrul A&D Pharma lucreaza in prezent 3.300 de persoane fata de 3.000 de persoane la inceputul acestui an. Grupul a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri consolidata de 331,6 mil. euro, in crestere cu 34% fata de 2005.
De asemenea, A&D Pharma are in vedere o reactivare a liniilor de atragere de finantare, reprezentantii companiei precizand ca nu este neaparat vorba de contractarea de credite.
Anul trecut A&D Pharma a contractat un credit sindicalizat de 100 mil. euro, iar ulterior actionarii au strans peste 130 mil. euro dintr-o oferta publica initiala derulata pe Bursa din Londra.
In piata exista informatii potrivit carora investitorii exercita presiuni pentru o listare a companiei pe Bursa din Bucuresti. Dragos Dinu a infirmat aceste zvonuri.
"Nu sunt presiuni din partea investitorilor. Exista discutii preliminare pentru o posibila listare pe Bursa din Bucuresti, insa subiectul nu este dezbatut la nivelul de Board", a precizat Dragos Dinu.
Oferta Publica Initiala de pe bursa din Londra a blocat foarte mult din timpul managementului, iar o noua listare va fi subiectul unor alte discutii.
In cadrul Adunarii Generale a Actio-narilor a A&D Pharma care va avea loc la sfarsitul acestui an se va discuta propunerea de acordare de dividende in limita sumei de 3,56 mil. euro.
"Acesta va fi primul an in care se acorda dividende. Pana acum, mare parte din profit a fost reinvestit", a mai spus Dinu.
In ceea ce priveste reteaua de companii Sensibu, Dinu estimeaza ca ar putea trece pe profit in acest an. Activitatea distribuitorului Mediplus, care face parte din grupul A&D Pharma, a fost intrerupta pentru o perioada scurta de timp, in luna martie, datorita mutarii in noul centru logistic de la Mogosoaia.
"Am pierdut (cota de piata - n. red.) in martie, dar am inceput sa recuperam apoi in aprilie si mai", a spus Dragos Dinu.
Compania a inaugurat ieri cel mai mare centru logistic din Romania, in urma unei investitii de peste 14 mil. euro.
Centrul National Logistic Mediplus este construit pe o suprafata de peste 23.000 de metri patrati, din care 17.500 sunt destinati depozitarii medicamentelor, iar aproximativ 6.000 de metri patrati sunt destinati birourilor.
Terenul pe care s-a derulat investitia a fost achizitonat in 2001.
Depozitul a fost construit conform normelor europene de buna practica in distributia farmaceutica. Aceste norme urma sa devina obligatorii in Romania incepand cu vara acestui an, insa au fost amanate cu un an.
Actionarul majoritar al grupului A&D Pharma este fondul de investitii Sograno, in timp ce 7% din titlurile companiei sunt detinute de catre management. Atat actionarii preexistenti listarii, cat si managementul companiei nu au voie ca intr-o perioada de 360 de zile de la momentul Ofertei Publice Initiale sa vanda actiunile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO