Companii

Achizitia Macon de catre Polish Enterprise Fund a trecut de Concurenta

30.08.2006, 20:13 20

Fondul de investitii HaMer Holding, inregistrat in Luxemburg si administrat de Polish Enterprise Fund, a preluat producatorul de materiale de constructii Macon Deva.
Tranzactia este estimata de surse din piata la 35 de milioane de euro.
Consiliul Concurentei a anuntat, ieri, ca a emis o decizie de neobiectiune in legatura cu preluarea Macon.
Fondul de investitii HaMer face parte din grupul de firme Polish Enterprise Fund, care realizeaza si administreaza investitii in firme din diverse domenii.
Macon a inregistrat in primele sase luni o cifra de afaceri de 42 de milioane de lei (circa 11,8 milioane de euro), in crestere cu 30% fata de perioada similara a anului trecut.
Compania estimeaza pentru 2006 o cifra de afaceri de 95-100 de milioane de lei, in crestere fata de nivelul de 85 de milioane de lei raportat anul trecut.
Macon produce BCA, produse termo si fonoizolatoare, produse din beton, obiecte ceramice, tigle, produse destinate finisajelor si agregate minerale.
Firma are programate pentru acest an investitii de circa 10 milioane de lei pentru modernizarea celor patru unitati de productie detinute pe platforma din zona Deva.
Compania Macon Deva a fost privatizata in 1994 prin metoda MEBO si avea circa 700 de actionari, dintre care 20 au detinut pachetul de control.
Pe piata productiei de BCA, Macon concureaza cu Simcor Oradea, Elpreco Craiova, Prefabricate Vest Bucuresti sau Celco Constanta.
Enterprise Investors este unul dintre cei mai mari administratori de fonduri din regiune, cu un capital de 1,1 miliarde de dolari (900 de milioane de euro), din care 50 de milioane de dolari (aproximativ 40 de milioane de euro) au fost investiti in trei companii romanesti - Orange Romania, Artima si Siveco.
In anul 2005, investitorul financiar a achizitionat lantul de supermarketuri Artima, in care a investit 17 milioane de euro.
Tot pe lista achizitiilor a intrat si un pachet de 22,5% din compania de IT Siveco.
Tot anul trecut, fondurile Polish Enterprise Fund (PEF) si Polish Enterprise Fund (PEF) IV si-au facut exit-ul din operatorul de telefonie mobila Orange Romania, in urma vanzarii actiunilor catre France Telecom. In urma tranzactiei, Enterprise Investors si-a scos de patru ori banii investiti in Orange Romania, dupa intrarea ca actionar in 1999. Enterprise Investors a anuntat ca pana la finalul acestui an va strange de la investitori un nou fond de investitii cu o valoare anticipata de 600 de milioane de euro, o parte din bani fiind disponibila, in functie de oportunitati, si pentru piata romaneasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO