Companii

Actavis are o marja de profit operational de 21% la sase luni

13.08.2007, 19:15 18

Compania farmaceutica Actavis Romania, unul dintre principalii jucatori de pe piata farmaceutica locala, a inregistrat in prima jumatate a acestui an o marja a profitului operational (EBITDA) de 21% pe piata locala.
"Rezultatele pe care le-am inregistrat in aceasta perioada sunt in linie cu ce am bugetat pentru intregul an", a spus Laurentiu Scheusan, country manager al Actavis Romania.
In primul semestru al acestui an, veniturile Actavis Romania au atins 56 mil. euro, in crestere cu 24% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Din totalul vanzarilor inregistrate de producator in primele sase luni din 2007, 90% au fost reprezentate de vanzarile pe piata interna, respectiv 50,5 mil. euro, in timp ce restul s-au datorat livrarilor pe pietele externe.
"Asistam la o crestere semnificativa a vanzarilor Actavis Romania pentru primul semestru al anului 2007, cu rata de crestere peste media pietei locale, dar si peste cea inregistrata la nivel de grup", a spus Scheusan.
Actavis Romania face parte din grupul islandez Actavis, unul dintre primii zece jucatori mondiali de pe piata medicamentelor generice. Islandezii au intrat in Romania in 2006 o data cu achizitia producatorului de oncologice (medicamente folosite in tratamentul cancerului) Sindan Bucuresti. La finalul procesului de integrare, compania romaneasca a preluat numele actionarului sau.
Actavis a anuntat de asemenea posbilitatea de a investi in constructia unei fabrici in Romania, valoarea totala a fondurilor ce urmeaza sa fie alocate acestui proiect fiind estimata la 50 mil. euro. Decizia finala cu privire la aceste planuri a fost insa amanata din cauza schimbarilor care au survenit in cadrul actionariatului grupului.
Astfel in luna iulie a acestui an, fondul de investitii Novator a achizitionat 99,66% din actiunile de clasa A ale Actavis, pentru ca ulterior Consiliul Director sa solicite delistarea companiei de la Bursa OMX din Islanda. Laurentiu Scheusan a precizat ca decizia a fost amanata si nu anulata. Procedurile implicate de delistarea Actavis dureaza cateva saptamani.
Actavis Romania are in vedere dublarea cifrei de afaceri pana in 2009 la peste 200 mil. euro si atingerea unui nivel al exporturilor de 50% din vanzari.
In prezent portofoliul de oncologice al companiei este exportat in state precum Marea Britanie, Japonia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Slovacia, Belarus, Moldova si Rusia.
La nivel mondial, in primele sase luni Actavis a raportat o crestere cu 7,9% a veniturilor, la 761,5 mil. euro, si un profit net de 56,3 mil. euro. In al doilea trimestru, veniturile au fost de 378,9 milioane euro, iar profitul de 29,3 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO