Companii

Activele fondurilor de pensii vor ajunge la 7 mld. lei în 2011

Activele fondurilor de pensii vor ajunge la 7 mld. lei în 2011

Autor: Adrian Dumitrache

10.01.2011, 23:47 25

Activele fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II)şi facultative (Pilonul III) vor atinge 6,96 miliarde de lei lafinele acestui an, în creştere cu 49,4% faţă de decembrie 2010,potrivit estimărilor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privatdin România (APAPR).

Anul trecut, activele nete ale fondurilor de pensii private aucrescut cu 80%, la 4,66 miliarde de lei, din care 4,33 miliarde delei pe Pilonul II.

Defalcat, în acest an, fondurile de pensii private obligatoriivor ajunge la active nete de 6,5 miliarde de lei, iar celefacultative la 460 milioane de lei.

În privinţa clienţilor, Pilonul II va atinge 5,5 milioane departicipanţi, comparativ cu 5,19 milioane la finele anului 2010.Creşterea va fi susţinută de integrarea în fondurile de pensiiprivate obligatorii a bugetarilor din structurile militarizate, caurmare a prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensiipublice. "Circa 150.000-200.000 de noi participanţi ar putea astfeladera la fondurile de pensii. Deocamdată, administratoriifondurilor de pensii nu cunosc detaliile tehnice şi operaţionaleprin care Casa Naţională de Pensii Publice va integra aceştisalariaţi ai statului în sistemul public de pensii, apoi (înfuncţie de criteriul de eligibilitate dat de vârstă) şi în sistemulprivat de pensii", se arată într-un comunicat al APAPR remisMEDIAFAX.

Pe Pilonul III, avansul va fi de 15,1%, la 255.000 de clienţi.Anul trecut, numărul participanţilor la fondurile facultative aurcat cu 18,4%, la 221.600 de persoane.

APAPR aminteşte de majorarea contribuţiei virate în sistem,începând din luna martie, de la 2,5% la 3% din câştigul brut lunaral participanţilor.

"Deşi această majorare este necesară şi binevenită, ea lasă încontinuare sistemul în urma calendarului iniţial de contribuţiistabilit prin legea de înfiinţare a Pilonului II. În 2009, 2010 şi2011, contribuţia este deci mai mică cu jumătate de punctprocentual decât era programat iniţial, ceea ce înseamnă o pierderecumulată de circa 250-300 de milioane de euro pentru cei peste 5milioane de participanţi la sistem", se spune în comunicat.

Potrivit Asociaţiei, Uniunea Europeană ar putea introducesancţiuni pentru statele care îşi afectează reformele sistemelor depensii, aşa cum a procedat guvernul de la Budapesta. "Primelediscuţii oficiale au avut loc deja în cadrul ECOFIN (Consiliulminiştrilor de finanţe din statele Uniunii Europene) la fineleanului 2010", se precizează în comunicat.

Pe Pilonul III, extinderea de la 1 ianuarie a deductibilităţiifiscale şi asupra contribuţiilor de asigurări sociale de stat şi acontribuţiei pentru boli profesionale şi accidente de muncătransformă pensiile facultative, pentru angajatori, beneficiulextra-salarial cu cel mai atractiv regim de deductibilitatefiscală. "Practic, deductibilitatea fiscală pentru contribuţiilevirate la fondurile de pensii facultative rămâne de 400 de euro/anpentru angajat şi pentru angajator (800 de euro/an în caz decontribuţie mixtă), însă aplicarea deducerii se va face nu doar dela impozitul pe venit (ca până la finele anului 2010), ci şi de laaceste contribuţii sociale", se mai spune în comunicat.

Reprezentanţii APAPR se aşteaptă ca proiectele de lege privindfondul de garantare şi plata a pensiilor private să fie adoptate încursul acestui an, în funcţie de evoluţiile din circuitullegislativ.

"În prezent, legea privind fondul de garantare a fost adoptatăde Guvern şi înaintată Senatului, iar legea privind plata pensiilorprivate se află încă în dezbatere publică, fiind lansată în stadiude proiect de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale",se mai arată în comunicat.

Primele contribuţii la Pilonul III au fost virate în mai 2007,iar un an mai târziu la Pilonul II.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO