Companii

Activele Oltchim valoreaza cu 25 miliarde de lei mai mult

14.06.2000, 00:00 29



Capitalul producatorului chimic Oltchim Ramnicu Valcea ar putea creste cu eproape 25 miliarde de lei pana la 346,59 miliarde de lei, in cazul in care Curtea de Conturi ar aviza favorabil cererea de reevaluare a activelor, inaintata de oficialii societatii.

Capitalul Oltchim va creste cu siguranta cel putin cu 1,5 miliarde de lei, suma care reprezinta valoarea unei suprafete de teren pentru care am primit certificat de proprietate si care va fi inclusa in capitalul social. Consecinta includerii va fi cresterea ponderii FPS in capitalul Olchim, proportional cu valoarea reevaluarii.

"Societatea a depus la Curtea de Conturi o solicitare de avizare favorabila a metodei de reevaluare a activelor. In cazul in care raspunsul curtii de conturi va fi favorabil, capitalul Oltchim ar putea creste cu 23 miliarde de lei", a declarat pentru Ziarul Financiar Vasile Mandica, dirctorul economic al societatii.

Practic, pentru actionarii existenti, o aprobare a reevaluarii ar insemna ca vor primi sapte actiuni noi la 100 de titluri detinute.

In prezent, Oltchim are un capital social de 322,09 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 lei/actiune. Structura actionarilor semnificativi cuprinde Fondul Proprietatii de Stat, care detine aproape 53% din actiuni, Societatea de Investitii Financiare Oltenia, cu 6,61% din titluri, si Broadhurst Investments Ltd., care mai detine 7,46% din capital.

Pretul de referinta al actiunilor Oltchim a intrat pe un trend ascendent la inceputul acestei luni, sustinut in mare masura de programul de imprumut hotarat de Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), in valoare de 215 milioane dolari, si care este garantat de guvern.

Actiunile Oltchim au urcat in acest interval cu peste 80%, de la 304 lei/actiune la 550 lei/actiune.

Totodata, AGA a mai aprobat preluarea pachetului de 44% din actiunile detinute de Oltchim in cadrul societatii mixte Oltchim-Petzetakis, de catre SC Petzetakis Grecia, cu obligatia recuperarii de la partenerul grec a tuturor cheltuielilor efectuate.

AGA a decis si vanzarea unor active independente din cadrul societatii, respectiv fabrica de nutreturi combinate de la Babeni, Avicola Babeni si Suinprod Babeni.

Oltchim a obtinut in primele trei luni un profit net de 53,5 miliarde de lei, la o cifra de afaceri de 1.025 miliarde de lei. Rezultatul a fost puternic tras in jos de cheltuielile financiare de 138 miliarde de lei, din care diferentele de curs valutar, in mare parte din la creditele in valuta contractate, se ridicau la sfarsitul primului trimestru la 79 miliarde de lei.

"Compania a inregistrat rezultate bune pe primul trimestru, nivelul ridicat al indatorii este practic urmarea directa a programului de investitii asumat de societate" spune Valentin Ionescu de la Euro Invest Vision.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO