Companii

Activitatea de service se va stabiliza la 40% din cifra de afaceri a jucatorilor din auto

Activitatea de service se va stabiliza la 40% din cifra de afaceri a jucatorilor din auto

Tellu Striinu directorul general al dealerului Mazda BDT Cars: Afacerile din service si after-sales vor inregistra in continuare o crestere mai accelerata decat cele din vanzarea de masini. Afacerile din service se vor stabiliza undeva la 40% din cifra de afaceri a dealerilor auto.

12.07.2009, 20:31 249

In contextul in care dealerii de masini noi inregistreaza scaderi ale vanzarilor de pana la 60%, majoritatea actionarilor din auto si-au reorientat planurile de investitii catre extinderea service-urilor, a caror pondere din cifra de afaceri va creste de la 20% in 2008 la peste 40% in anii urmatori.
"Afacerile din service si after-sales vor inregistra in continuare o crestere mai accelerata decat cele din vanzarea de masini. Afacerile din service se vor stabiliza undeva la 40% din cifra de afaceri a dealerilor auto", a spus Tellu Striinu, directorul general al dealerului Mazda BDT Cars. Acesta a subliniat ca in dezvoltarea de servicii intra mai multe variabile in afara service-ului, precum partea de buy-back care nu este inca foarte dezvoltata.

Centru second-hand
In partea de sud a Capitalei, unde BDT avea in plan o investitie de aproximativ 3 mil. euro intr-un nou centru Mazda, a fost dezvoltat un centru de vanzari de masini second-hand, constructia dealerului fiind in prezent amanata. BDT Cars a deschis luna trecuta un nou service amplasat in partea de sud a Capitalei in urma unei investitii de un milion de euro. Service-ul are o suprafata totala de 8.300 mp, din care suprafata construita este de 5.000 mp. Capacitatea acestuia este de 35 de posturi de lucru.
"Pentru Mazda avem in plan o a doua locatie in sudul Bucurestiului. Datorita crizei financiare am amanat deschiderea acesteia si am ales sa deschidem un nou service multibrand in Popesti-Leordeni, in cadrul caruia se pot efectua reparatii in garantie si pentru Mazda si Saab, si a unui centru de masini second-hand", a declarat Striinu.
Potrivit directorului BDT Cars partea de service va inregistra in continuare o crestere. Necesitatea de service, in conditiile in care masina a ajuns o necesitate, va duce la cresterea investitiilor pe acest segment.
"In parcul auto din b-dul Metalurgiei sunt in prezent aproximativ 40 de masini second-hand, in timp ce vanzarile sunt de aproximativ sase masini pe luna", potrivit oficialilor companiei. Anul trecut ponderea service-ului in cadrul afacerilor BDT Cars era de 15-20%. In prezent ponderea a crescut la 35%.
"BDT Cars a realizat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 55 mil. lei, iar anul acesta estimam o crestere de 30% datorita noului service", a subliniat directorul companiei.

80 de oameni in service
In noul service multi-brand al BDT Cars lucreaza 80 de persoane, iar in total firma are 126 de angajati, urmand ca pana la finele acestui an numarul acestora sa creasca la 140.
"Investim in continuare in programe de training, la toate nivelurile din companie, de la vopsitori la management. Acestea dureaza de la o zi, in cazul in care sunt prezentate elemente tehnice noi, sau de pana la doua saptamani in cazul managementului", a spus Striinu.
Din totalul masinilor din service aproximativ 65-70% sunt masini care fac parte din flota unei companii. Restul reprezinta persoane fizice, care in general detin un automobil Mazda, achizitionat de la dealer, potrivit oficialilor companiei. "In cadrul noului service am incheiat contracte si cu mai multe firme de leasing operational, inclusiv cu Hertz", a subliniat Striinu. Varsta medie a masinilor care vin in service este de trei-patru ani. Avem multe modele Mazda de 1-2 ani, dar sunt si automobile de 12 ani, potrivit directorului companiei.
In momentul de fata service-ul lucreaza la o capacitate de 2.500 de ore pe luna pentru sectia de vopsitorie tinichigerie si 1.000 de ore pentru mecanica.
Luna aceasta BDT va deschide un nou dealer pentru marca Saab, cel de-al doilea showroom al marcii suedeze din Capitala, in urma unei investitii de 100.000 de euro. "Activitatea Saab a demarat deja in ceea ce priveste service-ul. Exista un stoc de piese de schimb si au fost efectuate programele de training cu cei de la Polar Mobil. In aproximativ doua saptamani va fi deschis si showroom-ul care este amplasat in centrul Capitalei. Dealerul Saab va fi controlat de firma BDT Premium care face parte din BDT Group", a spus Striinu, care a subliniat ca in prezent nu se poate estima un obiectiv de vanzari pentru noul centru, avand in vedere conditiile din piata auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO