Companii

Administratia Dacia: Nu putem mari salariile din cauza pierderilor. Angajatii: Stam in greva si 10 zile

Administratia Dacia: Nu putem mari salariile din cauza pierderilor. Angajatii: Stam in greva si 10 zile

Uzina pierde 10 mil. euro in fiecare zi de greva, in conditiile in care asambleaza zilnic 1.350 de masini cu o valoare medie de 10.000 de euro

25.03.2008, 18:49 32

Majorarea de 18,5% pentru angajatii cu salariul minim si de 12% a salariului mediu brut, oferita de Dacia, nu este acceptabila au declarat reprezentantii Sindicatului Automobile Dacia (SAD), mentionand ca greva generala va continua pana la primirea unei oferte imbunatatite din partea angajatorului.
"Este posibil sa mentinem greva inca 9-10 zile, termen la care Automobile Dacia cred ca va fi de acord cu o noua runda de negocieri. Pana atunci angajatii se vor prezenta la lucru, dar nu vor realiza nicio activitate", a declarat Nicolae Pavelescu, presedintele SAD.
La randul sau, administratia companiei spune ca majorarea salariala fixa de 550 de lei (51%), la care se adauga majorari pentru prime si conditia de participare la profit, solicitata de sindicalisti nu poate fi acordata, in conditiile in care compania are de recuperat pierderi de 61 de milioane de euro.
Liviu Ion, directorul de comunicare al Automobile Dacia, a declarat ca in perioada 2000-2004 au fost inregistrate pierderi cumulate de 363 de milioane de euro care nu au fost recuperate inca, profitul realizat in perioada 2005-2007 fiind de 302 milioane de euro. Astfel, pierderea restanta de 61 de milioane de euro urmeaza sa fie recuperata in exercitiul financiar curent.
"Profitul Dacia a fost reinvestit integral in uzina, iar media investitiilor anuale trece de 200 de milioane de euro. In 2007 au fost investite 4,6 milioane de euro in ameliorarea conditiilor de lucru, iar in 2008 vor urma 5,6 milioane de euro. Pana atunci suntem deschisi negocierilor", a adaugat Ion.
Oficialul Dacia a mai spus ca administratia a contestat in instanta legalitatea grevei generale. Potrivit sursei citate, administratia reclama, in primul rand, faptul ca sindicatul nu a parcurs toate cele patru capitole de negociere inainte de declansarea grevei generale.
Profitul Dacia aferent anului trecut a fost estimat la circa 150 de milioane de euro.
Potrivit liderilor sindicali, salariul mediu brut pentru un muncitor din uzina ajunge la 1.062 de lei, iar mai mult de 2.500 de angajati au un salariu care nu depaseste 780 de lei brut. Dacia are in prezent 13.000 de angajati, alti 3.000 urmand sa fie recrutati in acest an.
"In uzina proportia angajatilor necalificati nu este foarte mare, dar exista inca 2.500 - 3.000 de oameni care lucreaza in cadrul unui contract cu perioada determinata, iar salariile lor sunt conforme cu cele ale necalificatilor", a spus Pavelescu.
In cazul in care sindicalistii vor continua greva pe o durata de 10 zile, valoarea productiei nerealizate se va ridica la circa 100 mil. euro, in conditiile in care uzina asambleaza zilnic 1.350 de automobile, cu o valoare medie de 10.000 de euro.
"La aceasta pierdere se cumulaza insa si cheltuielile cu instalatiile care sunt mentinute in functiune, chiar daca nu sunt utilizate", a spus Ion.
Majorarea fixa cu 550 de lei, in doua transe, ar insemna si cresterea costurilor salariale ale Dacia cu 24 de milioane de euro pentru un an, costuri la care se adauga si majorarea primelor acordate pentru sarbatorilor religioase si conditia de participare la profit intr-o proportie de minim 5%.


Protest la Bergenbier, se pregateste ArcelorMittal

Aproximativ 160 de salariati ai fabricii de bere Bergenbier Blaj, apartinand companiei In Bev Romania, au intrat ieri-dimineata in greva generala, dupa ce mai multe runde de negocieri privind drepturile salariale purtate de liderii sindicali si conducerea companiei au esuat. Presedintele Sindicatului Liber Bergenbier, Iulian Varga, a declarat pentru Mediafax ca angajatii sunt nemultumiti ca nu a fost semnat contractul colectiv de munca, iar patronatul nu a acceptat indexarea salariala propusa, de 15 la suta, si pachetul de salarii compensatorii. Pana la inchiderea editiei, conducerea In Bev Romania nu a prezentat nicio pozitie privind protestul. Si sindicalistii de la ArcelorMittal Galati sunt nemultumiti de oferta de majorare salariala si spun ca in 2 aprilie ar putea declansa greva generala. In prezent, toate cele patru grupari sindicale reprezentative se afla in conflict de munca cu administratia ArcelorMittal Galati. Ultima oferta a patronatului este de crestere salariala cu 9,5%, dar nu mai putin de 90 de lei brut. Sindicalistii cer majorarea salariala fixa de 150 de lei la salariul de baza, acordarea unui spor de 50% pentru orele lucrate sambata si duminica, un bonus de 2% de Craciun, majorarea celor patru prime anuale de la 120 la 300 de lei si o prima de vacanta de 400 de lei. (Miruna Lebedencu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO