Companii

Afaceri de 17,5 mil. euro pentru Comceh Calarasi la sapte luni

29.09.2006, 21:32 66

Producatorul de hartie Comceh Calarasi, unul dintre cei mai importanti jucatori din industria de profil din Romania, a realizat in primele sapte luni ale anului o cifra de afaceri de 17,5 mil. euro, in crestere cu 4,3 mil. euro, adica 25%, comparativ cu perioada similara a anului trecut.
"Aceste rezultate se datoreaza introducerii pe piata de noi produse, dar si cresterii cotei de piata a Comceh", a declarat Antonio Romagnolo, directorul general al producatorului.
El a precizat ca rezultatele aferente acestei perioade sunt in linie cu bugetul prognozat pentru 2006.
Comceh realizeaza produse finite din hartie (hartie igienica, servetele, batiste, prosoape de bucatarie) sub marcile proprii Volare, SunFlowers, Onda si OndaCasa, precum si semifabricate, utilizate de alte firme pentru confectionarea produselor din hartie. De asemenea compania realizeaza hartie offset si pentru scris.
Comceh detine doua capacitati de productie, una pentru hartie tissue (servetele), iar cealalta pentru hartia offset, ambele situate in Calarasi.
Pentru acest an, Comceh si-a bugetat un profit de aproximativ 1,3 mil. euro, de patru ori mai mare comparativ cu cel inregistrat anul trecut.
La finalul anului trecut, Comceh producea 20.000 de tone de hartie tissue si 13.000 de tone de hartie offset, iar pentru acest an compania si-a propus o crestere a productiei pe cele doua segmente.
Comceh deruleaza activitati atat pe piata interna, cat si la export. Dupa primele sapte luni ale anului, exporturile companiei reprezentau 23,5% din cifra de afaceri, ceea ce reprezinta o crestere de 4% in ultimul an.
"Cresterea se datoreaza vanzarilor de semifabricate tissue, pentru care exista o cerere foarte ridicata in strainatate. Pentru urmatorii ani, prognozam o crestere a ponderii exporturilor pana la 30% din cifra de afaceri", spune directorul general al Comceh.
El spune insa ca exporturile sunt limitate la distante relativ mici, datorita costurilor mari de transport, dar ca acestea vor continua sa se orienteze catre Turcia, Cehia, Slovacia, Grecia, Bulgaria, Ucraina si Rusia.
Conform datelor furnizate de companie, aceasta detinea la finele anului trecut o cota de piata de 7% pe segmentul tissue din Romania, procentaj care ar putea creste la 10% in anul 2006.
In unitatile Comceh, in prezent, lucreaza 400 de angajati. Numarul acestora, spune Antonio Romagnolo, va fi suplimentat cu aproximativ 50 de persoane. Salariul mediu brut in companie este de 1.068 de lei (aprox. 300 euro).
Consumul mediu anual de hartie tissue in Romania este de 3 kg pe cap de locuitor, aliniat la consumul mediu din Europa de Est. "Consider ca acest nivel va creste, pana la a se apropia de nivelul Europei Occidentale, care in prezent este de 18 kg pe cap de locuitor. El estimeaza ca piata produselor de hartie din Romania va ajunge la 270 mil. lei (76 mil. lei), in crestere cu 2% fata de 2005.
Alti jucatori activi in industria hartiei si cartonului sunt Somes Dej, Ambro Suceava, Letea Bacau, sau Celrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO