Companii

Afaceri mai mari, profit mai mic pentru Electroprecizia Sacele

15.09.2005, 18:21 24

Producatorul de motoare si echipamente electrice Electroprecizia Sacele a inregistrat in primele sase luni o scadere cu 30% a profitului comparativ cu perioada similara a lui 2004, din cauza evolutiei cursului de schimb al monedei nationale, in conditiile in care cea mai mare parte a productiei societatii este destinata exportului.

Profitul net al companiei brasovene s-a cifrat la 0,4 milioane de euro (1,46 milioane de lei), fata de 0,57 milioane de euro (2,3 milioane de lei) in prima jumatate a lui 2004, in ciuda cresterii cu circa 17% a cifrei de afaceri, pana la 27,8 milioane de euro (101,9 milioane de lei).

"Cresterea cifrei de afaceri nu spune prea mult despre activitatea noastra. Consideram ca este mai semnificativa valoarea adaugata reflectata in profitul societatii, care a scazut in primul semestru din cauza evolutiei negative a cursului de schimb leu/euro. Toata lumea recunoaste ca intarirea leului afecteaza exportatorii, insa nimeni nu ia masuri pentru limitarea acestui fenomen si nimeni nu ne ofera o estimare pe care sa ne bazam calculele. Acest lucru ne face sa fim din ce in ce mai pesimisti, intrucat in perioada urmatoare urmeaza sa negociem contractele pentru 2006 si nu stim ce curs sa luam in calcul", a explicat Constantin Zavarache, directorul general al Electroprecizia.

Cea mai mare parte a productiei Electroprecizia este destinata exporturilor, care au reprezentat in primele sase luni 77,6% din cifra de afaceri, inregistrand o crestere cu 18,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Aceasta crestere se datoreaza, in primul rand, majorarii vanzarilor externe de echipament electric cu circa 124%. Principala piata de export este Italia, cu circa 47% din total.

"Avem contracte de export a caror valoare se ridica lunar la circa 2,5 milioane de euro, insa aceste contracte sunt in pericol din cauza aprecierii leului, care face ca multe dintre ele sa devina neprofitabile. Aceasta in conditiile in care preturile pe piata externa sunt stabile, iar asupra costurilor materiale, care au o pondere de 72% in costurile totale de productie, nu putem sa actionam. Principalii nostri parteneri externi sunt ABB Spania si ABB Italia, colaborarea cu grupul ABB fiind si unul din factorii care ne ajuta sa ne mentinem pozitia pe piata externa, unde concurenta din partea Chinei si a Indiei este foarte puternica", a aratat Zavarache.

Pentru acest an, Electroprecizia isi propune realizarea unei cifre de afaceri de circa 44 de milioane de euro (160 de milioane de lei la un curs mediu de 36.500 lei), in scadere cu aproximativ 7% fata de 2004. In ceea ce priveste profitul, estimarile sunt mai pesimiste, conducerea societatii prognozand o injumatatire a castigurilor.

Anul trecut, profitul net al companiei a fost de 2,07 milioane de euro (83,9 milioane de lei).

"Pentru acest an am fi multumiti daca am obtine jumatate din profitul de anul trecut. In acest scop, incercam sa crestem rentabilitatea societatii prin masuri interne de restructurare", a spus Zavarache.

Electroprecizia Sacele produce motoare electrice si echipamente electrice pentru industria auto. Compania nu are un actionar majoritar, principalul actionar fiind societatea Intercom Sf. Gheorghe, care detine 47,8% din actiuni. Un alt actionar important este asociatia salariatilor (PAS) care controleaza 34,6% din actiuni.

Actiunile Electroprecizia sunt listate pe Bursa Electronica RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 6,45 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a societatii este de 10 milioane de euro. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO