Companii

Afacerile Carpatair au urcat la 38,7 mil. euro cu trei noi rute in primul semestru

Afacerile Carpatair au urcat la 38,7 mil. euro cu trei noi rute in primul semestru

Click pentru imaginea marita

17.08.2007, 19:43 16

Carpatair, al doilea operator aerian ca marime de pe piata romaneasca, a inregistrat in primul semestru al anului o crestere de 27% a afacerilor, pana la 38,7 de milioane de euro.
"Asa cum era de asteptat, liberalizarea pietei prin aderarea Romaniei la comunitatea europeana a dus la intensificarea numarului de zboruri de pe piata romaneasca", a spus Paula Ardelean, vice-president sales & marketing Carpatair.
Daca compania isi va pastra acelasi ritm si in al doilea semestru isi va depasi estimarile de 83 mil. euro pentru acest an. Carpatair a incheiat 2006 cu o cifra de afaceri de 73 mil. euro, in crestere cu 35% fata de anul precedent.
Totodata, in primele sase luni ale anului, Carpatair a transportat 252.500 de pasageri, cu 21,5% mai mult decat in perioada similara de anul trecut. Numarul total de pasageri transportati in 2006 de catre operatorul aerian a fost de 500.000 de persoane.
In prima parte a acestui an Carpatair a inaugurat trei noi rute, numarul de zboruri saptamanale ale companiei ajungand la 312, cu 6% mai mult fata de 2006. Compania a introdus in primavara trei noi destinatii, Bari (Italia), Atena (Grecia) si Craiova.
"Aceste trei noi destinatii au cate trei frecvente saptamanale fiecare", precizeaza reprezentantii Carpatair.
Noile rute introduse in aceasta primavara completeaza seria celor cinci destinatii inaugurate anul trecut, Suceava, Satu Mare, Paris (Franta), Frankfurt (Germania) si Lviv (Ucraina).
In perioada ianuarie-iunie 2007, gradul mediu de ocupare inregistrat de Carpatair a fost de 62%.
"Acest procent se incadreaza in marja medie de 60-65% specifica pentru companiile regionale cu operare in regim de HUB", precizeaza reprezentantii Carpatair. Carpatair are hub-ul central la Timisoara si s-a pozitionat pe piata ca o companie pentru oameni de afaceri. Compania opereaza zboruri de linie regulata si, la cerere, zboruri charter.
Piata aeriana din Romania are unul dintre cele mai mari ritmuri de crestere, ceea ce genereaza o concurenta puternica. Astfel, traficul aerian de linie regulata inspre si dinspre Romania va creste cu cel putin 8,4% in 2007, pana la 3,8 milioane de pasageri, iar numarul de linii aeriene care opereaza pe piata locala se majoreaza cu sapte noi operatori anual, potrivit Asociatiei Internationale pentru Transport Aerian.
"La ora actuala, concurenta se simte mai puternic pe piata operatorilor low-cost si, in special, pe Bucuresti. Credem ca, incepand din vara viitoare, ne putem astepta la o crestere a numarului operatorilor straini care vor veni in Romania si care vor avea cu siguranta in vedere si alte aeroporturi decat cele din Bucuresti", a spus Paula Ardelean.
Totodata, integrarea in Uniunea Europeana a liberalizat piata aeriana, favorizand indepartarea barierelor impuse de anumite state din Europa. Astfel, companiile aeriene pot acum sa opereze cu mai multa usurinta zboruri intre orice state din Uniune.
"Pe langa efectele produse inerent de concurenta, consideram ca avem si multe avantaje din aceasta liberalizare. Carpatair, ca si companie romaneasca, are la randul ei posibilitatea de a opera oriunde in Europa si poate avea excelente oportunitati de dezvoltare pentru perioada urmatoare", precizeaza Ardelean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO