Companii

Afacerile Distrigaz Sud s-au topit cu 12,5% din cauza caldurii

30.08.2007, 17:59 13

Distribuitorul de gaze naturale Distrigaz Sud, companie aflata in portofoliul grupului Gaz de France, a inregistrat in primul semestru o scadere de 12,5% a cifrei de afaceri inregistrata comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Temperaturile foarte ridicate au adus cifra de afaceri a distribuitorului de gaze pana la un nivel de 1,6 miliarde de lei (480,4 milioane de euro), fata de valoarea de 1,8 miliarde de lei (509 milioane de euro) inregistrat in primele sase luni ale anului trecut.
"Scaderea afacerilor companiei a fost influentata de reducerea consumului, ca urmare a temperaturilor ridicate", a declarat directorul general al companiei, Bernard Arnaud, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, Distrigaz Sud a vandut o cantitate mai mica de gaze catre unii clienti importanti, precum Amonil Slobozia, companie care nu a consumat deloc gaze in 2007.
"Pentru unii clienti importanti, au scazut volumele de gaz vandute, intrucat o parte sunt producatori de energie termica si au consumat mai putin, iar unele industrii din Romania se afla inca in restructurare si au probleme de adaptare", a spus directorul financiar al Distrigaz Sud, Marc Hirt.
Reprezentantii companiei nu au precizat nivelul profitului aferent primului semestru, dar au mentionat ca estimeaza un rezultat pozitiv pentru ansamblul anului.
Aceeasi evolutie a fost realizata si de catre E.ON Gaz Romania, compania aflata in portofoliul germanilor de la E.ON, care au inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de 1,3 mld. lei (381 mil. euro), in scadere cu 12% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Furnizorii de gaze naturale au reactionat complet diferit fata de cei de energie care, tocmai datorita temperaturilor foarte ridicate din acest an, au consemnat cresteri de peste 10% ale afacerilor. Compania a raportat in semestrul I un profit net de 116 mil. lei (35 mil. euro), in crestere cu aproximativ 10% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Compania pune aprecierea rezultatului pe seama unui control mai bun al costurilor.
Spre deosebire de distribuitorii de gaze naturale, companiile de distibutie si furnizare a energiei au raportat cresteri de aproximativ 10% in primul semestru, marea parte a incasarilor provenind din lunile de vara cand au fost inregistrate consumuri record de energie mai ales in zona Capitalei. Canicula a dus la utilizarea excesiva a ventilatoarelor si a aparatelor de aer conditionat, lucru care a alimentat conturile celor opt filiale Electrica specializate in distributia si furnizarea de energie.
Oficialii Distrigaz Sud au mentionat ca pretul gazelor a fost mai mic in acest an fata de 2006 si, cu toate ca in trimestrul al treilea pretul gazului din productia interna a crescut, la nivelul consumatorului final tarifele s-au mentinut pentru ca pretul la import s-a diminuat.
"Daca pretul gazului din productia interna va creste, se va majora si pretul la consumatorul final. Depinde cum va evolua pretul in trimestrul al patrulea", a spus Hirt, care a precizat ca in ultimele trei luni din 2007 si primul trimestru din 2008 pretul gazului va urca, influentat de pretul titeiului.
Distrigaz Sud nu a incheiat deocamdata contracte cu producatorii sau distribuitorii de centrale termice, dar are in vedere un astfel de parteneriat.
Anul trecut compania a castigat 60.000 de noi clienti, reprezentand o crestere de 6% fata de 2005, si estimeaza ca aceasta tendinta va continua.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO