Companii

Afacerile Vinarte s-au triplat in doi ani

27.08.2004, 00:00 39

Producatorul de vinuri Vinarte Bucuresti, detinut de investitorul italian Fabio Albisetti, se afla in negocieri pentru achizitionarea unor noi suprafete cu vita de vie, avand experienta din UE, unde plantarile de vita de vie nu mai sunt posibile, situatie care se va intalni si in Romania dupa aderarea la piata unica europeana. UE limiteaza plantarile pentru ca sa evite supraproductia.
Compania detine acum 400 de hectare de vita de vie in Dealu Mare, Samburesti si Vanju Mare. "Vrem sa cumparam noi plantatii de vita de vie pe de o parte pentru ca va fi imposibil dupa UE sa mai plantezi, iar pe de alta parte vrem sa scoatem pe piata vinuri de origine romaneasca. Vrem sa dam o mai mare atentie vinurilor Feteasca Alba, Francusa si Tamaioasa Romaneasca care se gasesc in partea de nord a tarii dar si celor rosii din sud: Feteasca Neagra si Negru de Dragasani", spune Fabio Albisetti. El spune ca aceste vinuri sunt specific romanesti si au nevoie de o mai mare promovare pe pietele externe. Vinarte a demarat de curand exporturile de vin romanesc imbuteliat pe piata italiana si pe cea franceza dupa ce penetrase piete traditionale ca Japonia sau SUA.
Romania a negociat cu UE la capitolul Agricultura, o suprafata de vita de vie de 240.000 de hectare, care nu va mai putea fi modificata in sus dupa momentul aderarii, permitandu-se doar replantarile.
Vanzarile Vinarte pe primul semestru al acestui an au crescut cu 42% pana la 1,3 milioane de euro (600.000 de sticle de 0,75 de litri). Albisetti estimeaza ca vanzarile sale din acest an vor ajunge la aproape 3 milioane de euro (1,3-1,4 milioane de sticle de 0,75 de litri). Cifra de afaceri a companiei pe anul trecut s-a ridicat la 2,1 milioane de euro fata de 1,2 milioane de euro in 2002. Entuziasmul lui Albisetti merge pana acolo incat afirma ca Romania este cea mai buna piata din lume, avand in vedere ca pretul mediu al unei sticle de vin de 0,75 de litri este de 2,5 euro (100.000 lei), la fel ca in Germania sau chiar Franta, unde 80% din piata este formata din vinuri ieftine. "Vanzarile la export au scazut pe fondul crizelor din piata americana si europeana, unde concurenta dintre vinurile din lumea noua si cea veche este foarte ascutita", afirma Albisetti. Vinarte produce atat vin alb cat si rosu si detine marcile Terase Danubiane, Vila Zorilor si Prince Mircea.
El nu stie care a fost cota de piata a Vinarte pe primele sase luni, insa compania se inscrie in categoria producatorilor de nisa a caror cota nu depaseste 2- 3 procente. Vinarte va investi in acest an aproape 3 milioane de euro in modernizarea cramei Vila Zorilor din Dealu Mare, pregatind un proiect pentru atragerea de finantare nerambursabila din fonduri Sapard.
De la momentul intrarii pe piata in 1998 si pana in prezent, Vinarte a investit circa 7,5 milioane de dolari in modernizarea capacitatilor de productie si in achizitionarea unor mici suprafete de vita de vie.
Albisetti este unul dintre actionarii unui producatorului de mezeluri Alimenta Bacau, care detine marca "Regina", o investitie de circa 1 milion de euro. El detine in Italia o mica podgorie in regiunea toscana din Italia unde produce circa 20.000 de sticle/an. Albisetti a mai derulat afaceri in Argentina si Africa centrala, ocupandu-se cu cresterea vitelor.
Piata vinurilor s-a ridicat anul trecut conform datelor furnizate de Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola (ONIV) la circa 300 de milioane de euro (vanzarile pe retail au fost de 100 de milioane de euro), principalii jucatori fiind Murfatlar Romania, Jidvei, Vincon Vrancea, Vinterra, Halewood Romania, Vinia Iasi si Cramele Recas.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO