Companii

Africa Israel: Bancile nici nu stateau la discutii cu noi pe final de an

Africa Israel: Bancile nici nu stateau la discutii cu noi pe final de an

Reuven Havar, country manager al Africa Israel: Pentru toate proiectele vom continua procesul de autorizare, astfel ca in momentul in care vom avea finantare sa le putem incepe

21.01.2009, 19:13 27

Compania de dezvoltare imobiliara Africa Israel, controlata de omul de afaceri israelian Lev Leviev, este la randul ei afectata de blocarea partiala a finantarilor bancare, motiv pentru care, pe langa proiectele rezidentiale a caror realizare a fost amanata, firma nu incepe lucrarile nici la mallul anuntat la Arad, unde toate autorizatiile sunt obtinute.

"Pe finalul anului trecut bancile nici macar nu acceptau sa intre in negocieri pentru acordarea de finantari imobiliare. Acum, unele, au inceput sa discute. Constructia mallului de la Arad o vom incepe cand vom obtine finantare, motiv pentru care proiectul este intarziat", a declarat Reuven Havar, country manager al companiei.
Singurul proiect al firmei care avanseaza conform planurilor initiale este mallul Cotroceni Park, unde se afla pe santier mai mult de 1.000 de muncitori, cu intentia de a finaliza constructia pana la sfarsitul acestui an.
"Proiectul este inchiriat in proportie de 85%, printre chiriasii care au semnat recent numarandu-se grupul Inditex, Nordsee, Starbucks sau Sephora. Valoarea totala a investitiei este estimata in prezent la 301 milioane de euro, acesta fiind cel mai mare proiect de centru comercial aflat in constructie pe piata locala", spune Havar despre mallul a carui suprafata inchiriabila depaseste 75.000 de metri patrati. Printre ancore se mai gasesc si reteaua de hipermarketuri Real sau operatorul de cinematografe Imax. Proiectul este finantat printr-un credit de la banca germana Hypo Real Estate, aflata la un pas de nationalizare, dar care si-a onorat contractul avut cu Africa Israel, potrivit lui Havar.
Reprezentantul Africa Israel spune ca atat costul constructiei, cat si chiriile au ramas la nivelul stabilit initial, fara a preciza in cazul chiriei care este valoarea medie. Potrivit estimarilor ZF care iau in calcul valoarea investitiei (300 mil. euro) si un randament anual estimat la 11-12%, chiria medie se plaseaza in jurul a 30 euro/mp.
Pe langa Cotroceni Park si proiectul de la Arad, Africa Israel are terenuri pentru alte doua centre comerciale, la Ploiesti si pe terenul fabricii Laromet din Bucuresti, unde insa nu au fost obtinute pana in prezent toate autorizatiile.
"Pentru toate proiectele vom continua procesul de autorizare astfel ca in momentul in care vom avea finantare sa le putem incepe. La Ploiesti am schimbat conceptul, astfel ca vom face un mall stradal, in timp ce lotul de sub Laromet nu a intrat inca integral in proprietatea noastra, urmand a fi eliberat peste trei luni", a explicat Havar.
Principalul actionar al companiei, omul de afaceri israelian Lev Leviev, este cel mai mare exportator de diamante din Israel, compania sa Lev Leviev Diamonds exportand anul trecut diamante de 417 milioane de dolari, potrivit presei internationale, in scadere cu 20% fata de nivelul de anul trecut.
"Am redus costurile, inclusiv cele cu spatiul, dupa ce ne-am restrans din 800 de metri patrati in 450 de metri patrati. Economiile nu sunt mari, deoarece cheltuielile cu managementul sunt nesemnificative, tinand cont de investitia in Cotroceni Park, spre exemplu, dar am vrut sa transmitem ca vremurile s-au schimbat", a concluzionat Havar.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO