Companii

Agip: Iesirea din tunelul crizei nu este chiar atat de indepartata. Cum comentati?

Agip: Iesirea din tunelul crizei nu este chiar atat de indepartata
19.07.2009, 19:17 40

Agip Romania, filiala locala a gigantului petrolier Eni, spune ca deja a inceput sa recupereze volumele de carburanti pierdute in primele cinci luni ale anului, cand cererea pentru benzina si motorina comercializate de companie a scazut cu 7,5%, in iunie cantitatile vandute fiind chiar mai mari comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
"Credem ca in 2009 piata petroliera va pierde circa 10% din volume. Cu toate acestea, in ultimele saptamani am remarcat primele semne ale unei reveniri: credem ca iesirea din tunelul crizei nu va mai dura mult timp fata de momentul actual. Conform analizelor noastre, in iunie tendinta de vanzari s-a schimbat de la negativ la pozitiv comparativ cu ultimele luni. Adevarata intrebare este daca aceasta recuperare, sau cel putin incetinirea pierderilor, a avut loc in conditiile in care guvernul a luat unele masuri pentru a revigora economia sau acest lucru este datorat unor motive independete", spune Nicola Meuli, directorul general al Agip Romania.
Compania a pierdut in primele cinci luni ale anului circa 7,5% din volumele pe care le vindea in 2008, dar spune ca iunie a adus volume de vanzari chiar mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut, datorita implementarii mai multor masuri de sustinere a vanzarilor.
"Consumul de energie este un indicator care permite masurarea severitatii crizei, pentru ca acesta sintetizeaza atat modul in care merge industria, dar si schimbarile de comportament in ceea ce priveste consumul privat", a declarat Meuli.

Asteapta vanzari de 360 mil. lei
Agip Romania a preluat la finele anului trecut zece benzinarii de la MOL Romania. Aceasta tranzactie a fost parte a unui acord mai amplu semnat intre grupul petrolier ungar MOL si Eni care a constat in vanzarea a zece benzinarii ale MOL catre Agip Romania, in acelasi timp cu achizitionarea a 26 de benzinarii ale Agip de catre MOL Austria. In urma acestui acord, compania a ajuns la 37 de benzinarii si la o cota de piata de 2,5%. Tranzactia de anul trecut va avea un impact in sustinerea vanzarilor pentru anul acesta cand Agip Romania se asteapta la afaceri mai mari cu 10% fata de anul trecut, pana la 360 mil. lei, comparativ cu 2008 cand a raportat 327 mil. lei (88,8 mil. euro).
"Procesul de rebranding va fi finalizat cu siguranta pana in toamna, din moment ce deja am obtinut avizul favorabil din partea Consiliului Concurentei privind operatiunea in cauza. Avand in vedere ca aceste volume aditionale vor fi inregistrate numai in ultima parte a anului 2009, ne asteptam la o crestere a cifrei de afaceri cu 10% fata de 2008", mai spune Meuli.

Continua extinderea
Comapania are in plan atingerea unei cote de 10% pe piata locala a distributiei de carburanti in 2011 printr-un program de investitii estimat initial la 36 de milioane de euro.
"Vedem Romania nu numai ca pe o piata emergenta profitabila, dar si ca pe un capat de pod pentru extinderea completa a retelei Agip in Europa de Est. Planul nostru de dezvoltare este bazat pe doua directii paralele de investitii, greenfield-uri sau achizitia benzinariilor existente, in functie de conditiile specifice si oportunitatile din fiecare zona analizata", a mai precizat Meuli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO