Companii

Agrana ar putea fuziona cu Zaharul Romanesc si Danubiana Roman

27.07.2004, 00:00 132

Agrana Romania Holding and Trading Company, filiala a grupului austriac Agrana, ar putea fuziona prin absorbtie cu societatile Zaharul Romanesc si Danubiana Roman, la care controleaza pachetele majoritare de actiuni.
Proiectul va fi discutat de actionarii celor doua societati la mijlocul lunii august.
Societatea Zaharul Romaneasc a fost infiintata in anul 2002, prin fuziunea fabricilor de zahar detinute de Agrana la Tandarei si Buzau.
Anul trecut, firma a inregistrat o cifra de afaceri de 1.673 miliarde de lei si pierderi de 92,6 miliarde de lei. Societatea Danubiana a obtinut, in 2003, o cifra de afaceri de 867,8 miliarde de lei si a raportat pierderi de circa 90 de milioane de lei.
Principalii jucatori in industria producatoare de zahar din Romania sint Agrana, cu cota de piata de circa 35%, Le Marco, Zaharul Corabia, Zaharul Oradea, Zaharul Ludus si Fabrica de Zahar Bod.
Compania Agrana produce zahar si amidon in fabricile sale din Ungaria, Republica Ceha, Slovacia, Romania si Austria. Firma este prezenta in Romania din anul 1998.
Agrana detine trei fabrici de zahar in Romania: Beta Tandarei si Zaharul Buzau (care au fuzionat anul trecut, formand societatea Zaharul Romanesc SA), si Danubiana Roman.
Holdingul austriac va investi in acest an circa trei milioane de euro in achizitii de utilaje si sprijinire a cultivatorilor de sfecla pe piata romaneasca. De la intrarea pe piata in 1998, grupul Agrana a investit in Romania peste 50 de milioane de euro.
Compania afirma ca intampina mari dificultati din cauza importurilor mari la preturi reduse si solicita alaturi de celelalte firme din Patronatul Zaharului cresterea taxelor vamale la importul de zahar brut si rafinat.
Astfel, Agrana a inregistrat pierderi semnificative in fiecare an de cand a intrat pe piata.
Consumul intern anual de zahar se ridica la circa 500.000 de tone, in timp ce consumul mediu pe cap de locuitor este de 23-24  kilograme.
Principalele probleme cu care se confrunta procesatorii o reprezinta importurile ieftine de zahar, provenite in special din Republica Moldova, precum si scutirea de la plata taxelor vamale a agentilor economici care isi desfasoara activitatea in zonele defavorizate.
Printre masurile solicitate de Patronat se numara instituirea unui contingent de import in relatia cu Republica Moldova de circa 10.000 de tone anual, majorarea taxelor vamale de la 45% la 90% la importul de zahar alb, si de la 30 la 45% pentru zaharul brut, precum si anularea facilitatilor de scutire de la plata taxelor vamale pentru zaharul importat de agentii economici din zonele defavorizate. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO