Companii

Agro Chirnogi va investi 10 mil. dolari intr-o fabrica de produse lactate

24.11.2005, 19:03 174

Holdingul agricol Agro Chirnogi Calarasi, a treia firma din domeniul agricol ca profit net in 2004, a anuntat ca va incepe in 2006 un program de investitii de peste 10 milioane de dolari (8 mil. euro) care vizeaza o ferma zootehnica si constructia unei fabrici de produse lactate, la Chirnogi.

Anul trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 15,2 milioane de euro (61,6 mil. lei) si un profit brut de 2,7 milioane de euro (11 mil. lei).

"Am dezvoltat in fiecare an cate un proiect distinct. Primii pasi au fost facuti in achizitionarea de tehnica noua in domeniul agricol, acum urmeaza sa dezvoltam sectorul zootehnic, dupa care sa integram tot acest proces printr-o capaciate de productie in sectorul lactatelor", a declarat Gheorghe Ghioca, directorul general al companiei.

Incepand din 2002 compania a investit anual intre 2 si 3 milioane de dolari in special in achizitionarea de masini si utilaje agricole moderne.

"Am accelerat ritmul investitiilor din acest an, mai ales ca firma a atins un nivel al dotarii tehnologice care ii permite sa fie competitiva, chiar si pe piata europeana", a mai spus Ghioca.

Anul acesta compania a investit 4 milioane de dolari pentru constructia unui siloz cu o capacitate de depozitare de 40.000 de tone.

"Ne propunem ca pana in 2007 sa ajungem la o capacitate de 120.000 de tone", a mai spus Ghioca. Pana la finalizarea acestei investitii, compania mai avea alte spatii de dezpozitare, acestea fiind insa magazii clasice, capacitatea totala fiind de doar 20.000 de tone.

"Am cautat sa realizam productii mari cu costuri cat mai mici, iar toate acestea nu ar fi posibile fara investitii in tehnologie. Daca dorim sa mergem in Uniunea Europeana e nevoie de investitii in cele mai moderne tehnologii agricole", explica directorul general al companiei.

Ghioca a precizat ca in 2006 societatea va repopula o ferma de vaci, care se va adauga unui efectiv de 13.000 de oi, detinut in prezent.

Agro Chirnogi detine 11.000 de hectare de teren agricol in judetul Calarasi. Circa 5.000 de hectare sunt cultivate cu grau si orz, alte 4.000 cu soia si 2.000 de hectare cu porumb.

"Anul acesta am infiintat o cultura de rapita pe o suprafata de 300 de hectare care va fi extinsa in 2006 pana la 700 de hectare", spune Ghioca.

El a precizat ca pentru a avea o activitate profitabila, compania trebuie sa-si adapteze oferta la culturile cele mai solicitate pe piata.

"Anul acesta pretul graului a fost foarte mic, cu toate ca noi am avut costuri mult mai mari din cauza vremii extrem de ploioase", a mai spus directorul general.

Actionarul principal al companiei este societatea Maria Trading din Constanta, cu 93,7% din actiuni, administrata de omul de afaceri libanez Ihad Ibrahim, restul actiunilor fiind detinute de SIF Muntenia. Compania are 320 de angajati.

Agro Chirnogi Calarasi este unul dintre cei mai mari cultivatori de pamant din Romania alaturi de InterAgro (prima firma ca profit net din agricultura) detinuta de Ioan Niculae, Cerealcom Dolj prin Mihai Anghel, Racova Com Agro Pan Vaslui a lui Adrian Porumboiu, Agrofam Fetesti detinuta de Stefan Poenaru si Vital&Heyl din Timis, unde actionar majoritar este Nicolae Mann.

Romania a negociat cu UE o suprafata arabila de 7,013 milioane de hectare (fata de 9 milioane de hectare in prezent) cu o recolta medie de 2,65 tone la hectar.

dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO