Companii

Aker Braila: penalizari de 4,4 mil. euro pentru un contract din 1995

06.07.2005, 20:02 24

Santierul naval Aker Braila a fost obligat de Curtea de Arbitraj de la Rotterdam la plata unor penalizari de 4,4 milioane de euro pentru un contract de constructie de nave din 1995 pe care santierul nu l-a onorat.

Actiunile Aker Braila, listate pe RASDAQ, au pierdut ieri 10% din valoare, incheind ziua fara ordine de cumparare afisate in piata.

Conform ultimelor informatii publicate de companie, santierul naval nu a constituit nici un provizion pentru o eventuala decizie negativa a Curtii de Arbitraj. Compania va fi nevoita astfel sa treaca penalizarile pe cheltuieli anul acesta. Suma pe care Aker Braila va trebui sa o plateasca este de sapte ori mai mare fata de profitul de anul trecut.

Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii Aker Braila nu au facut nici un alt comentariu in aceasta privinta.

Partile care fac obiectul unui arbitraj din partea unei curti internationale se obliga sa accepte hotararile curtii inainte de luarea unei decizii din partea acesteia.

Contractul de livrare de nave pe care Curtea de Arbitraj de la Rotterdam a decis ca santierul naval din Braila nu l-a respectat a vizat livrarea a opt nave catre Gefonzo Roemenie BV, aceasta din urma cerand despagubiri pentru neonorarea contractului la inceputul lunii ianuarie a anului 2001.

De altfel, Aker Braila va trebui sa plateasca si dobanda pentru despagubirile pe care le datoreaza Gefonzo Roemenie pentru perioada scursa din 2001. Santierul naval este controlat de grupul norvegian Aker Kvaerner, care detine o participatie de 69,5%. Cel mai important actionar minoritar este SIF Moldova, cu un pachet de 14,4%.

Santierul naval a incheiat primele trei luni cu un profit net de 545.000 de euro, de 22 de ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 114%, la un nivel de 20,2 milioane de euro.

Aker Braila a semnat anul trecut mai multe contracte importante, intre acestea cel mai mare fiind un contract de 130 de milioane de euro pentru constructia a sase tancuri petroliere.

Santierul naval va construi de asemenea anul acesta carena unui vas care va fi echipat ulterior in Norvegia, valoarea contractului incheiat de compania mama, Aker Yards, cu firma Farstad Supply, beneficiarul vaporului, fiind de 30,5 milioane de euro.

Vasul va fi livrat in luna septembrie a anului viitor si va fi cel de-al treilea construit in santierele Aker de la Braila pentru Frastad Supply.

Dupa ce in 2002 si 2003, compania raportase pierderi, anul trecut Aker Braila a trecut pe profit, obtinand castiguri nete de 0,6 milioane de euro fata de o pierdere de 1,52 milioane de euro in 2003.

Cifra de afaceri a santierului s-a ridicat in 2004 la 20,85 milioane de euro, in scadere cu 11% fata de anul anterior.

Aker Braila produce nave in conformitate cu regulamentele companiilor de clasificare internationale (Germanischer Lloyd, Bureau Veritas, LloydÕs Register of Shipping, Registrul Naval Chinez), numai pe baza de comenzi si sub supravegherea clientilor, majoritatea fiind armatori straini.

Actiunile santierului naval au incheiat sedinta bursiera de ieri la 7,8 lei noi/actiune, capitalizarea bursiera a companiei ridicandu-se la 6,5 milioane de euro. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO