Companii

Alexandra Books: Estimarile pica din cauza amanarii unor malluri

13.11.2008, 16:25 29

Reprezentantii grupului Alexandra, una dintre cele mai mari retele de carte din Ungaria, care opereaza o librarie intr-un centru comercial din Buzau, prima unitate cu care a intrat pe piata, spun ca amanarea deschiderii centrelor comerciale din Oradea si Suceava in care vor avea magazine, le afecteaza afacerile si ca vor asista la o recuperare mai lenta a investitiei decat programasera initial.

"Aveam programata deschiderea magazinelor pana la sfarsitul acestui an. Se pare ca exista o serie de amanari la Galleria din Suceava si Tiago din Oradea, ceea ce ne afecteaza businessul. Lucram acum dupa scenariul realist care nu se confunda cu cel optimist din pacate", a declarat Iren Arsene, manager al filialei din Romania.
Centrul comercial Galleria, dezvoltat de compania Globe Trade Center din Suceava, va fi deschis la inceputul lunii februarie, dupa cum a precizat Magda Gibney, asset manager al GTC Romania. Initial, compania anuntase ca va deschide pana la sfarsitul anului acesta centrul comercial.
De asemenea, compania de dezvoltare imobiliara nord-irlandeza Mivan a amanat pentru primavara anului viitor inaugurarea primului mall din provincie, Tiago Oradea - care trebuia deschis in luna noiembrie.
Suprafata totala pe care o vor ocupa librariile planificate a fi deschise in Oradea si Suceava este de circa 600 de metri patrati, similara cu a unitatii din Buzau.
"Investitia in deschiderea acestor unitati din mall-uri va fi similara cu a primei unitati deschise in Buzau, de circa 280.000 de euro. Insa nu am putut sa facem investitiile propuse pana acum, deci nu putem incasa nimic. Aveam un plan care se amana pana la sfarsitul lunii ianuarie probabil. Estimarile noastre privind veniturile de la librariile deschise pica pentru moment. Pentru afacerea noastra intarzierile sunt semnificative, ele vor determina o recuperare mult mai lenta a investitiilor", a precizat ea.
In plus, Iren Arsene a mai spus ca investitia din Buzau va avea o intarziere in recuperare de asemenea din cauza faptului ca nu se opereaza la capacitate maxima. "Nu am putut intra in normalitate din cauza lipsei de trafic in mall, care cred ca lucreaza la o capacitate de doar 30%, fiind foarte putini retaileri in centrul comercial", a spus ea.
Rulajul lunar estimat de managerul filialei pentru prima librarie a grupului Alexandra pe piata romaneasca era de circa 120.000 de euro pe luna din vanzarea de carti, DVD-uri si CD-uri. "Acest rulaj se reduce acum la jumatate. In acest moment nu stim daca estimarile noastre se mai aplica, pentru ca ne confruntam cu un flux foarte mic de vizitatori", a declarat ea.
Alexandra a semnat cu peste 50 de edituri si furnizori de muzica contracte pentru distribuirea produselor. Retailerul ungar anunta planuri de deschidere a 50 de librarii in urmatorii trei ani in mall-urile din tara.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO