Companii

Amonil da afara 900 din cei 1.091 de angajati

05.03.2004, 00:00 42

Conducerea producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia a anuntat sindicatul din fabrica ca va incepe procedura de preavizare a unui numar de 900 de salariati, incepind cu data de 12 aprilie, in vederea concedierii colective, masura fiind determinata de dificultatile financiare.
"Am comunicat sindicatului aceasta intentie, urmind sa facem listele cu cei in cauza. Probabil ca de la 1 mai vom inceta activitatea", a declarat Cornel Culea, directorul executiv al societatii.
El a adaugat ca cei 900 de salariati, dintr-un total de 1.091 aflati in statele de plata ale societatii, ar urma sa primeasca doua salarii compensatorii, ceea ce presupune un efort financiar de 30 de miliarde de lei. Cei circa 200 de angajati care vor fi mentinuti se vor ocupa de paza si siguranta instalatiilor.
 Potrivit reprezentantului societatii, datoriile Amonil se ridica, in prezent, la 300 miliarde de lei, in conditiile in care unitatea are de recuperat 124 de miliarde de lei de la autoritatile locale pentru furnizarea de energie termica si apa.
El a explicat ca pentru asigurarea continuarii activitatii sint  necesare venituri de aproximativ opt milioane de dolari pe luna din care sa poata fi achitate facturile curente si cele restante
"Nu mai exista nici o speranta sa putem continua activitatea, atit timp cit nu putem acoperi cheltuielile, desi avem solicitari pentru produsele noastre", a precizat Culea.
Amonil produce ingrasaminte chimice cu azot (uree, azotat de amoniu, dar si ingrasaminte lichide), circa 85% din productie fiind exportata in principal in Turcia si Spania.
Materia prima de baza o constituie gazul metan, care are o pondere de 67% in costurile de productie, comparativ cu 11% in cazul energiei electrice.
Directorul Amonil a aratat ca principala cauza a situatiei actuale a uzinei este reprezentata de majorarea tarifelor la utilitati, la care se adauga scaderea preturilor practicate la ingrasaminte pe plan mondial.
Astfel, pretul gazului metan a crescut cu 48,9% la 1 ianuarie 2004 fata de perioada similara a anului anterior, in timp ce energia electrica s-a scumpit cu 32%.
Pentru acelasi interval de timp, preturile de vinzare a ureei pe piata mondiala au variat intre 95 si 147 de dolari pe tona. In ultima luna, insa, acestea au ajuns la o valoare de 122-130 de dolari pe tona, ceea ce reprezinta o scadere de 34%.
Societatea a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de circa 2.000 de miliarde de lei.
Compania este listata la Bursa de Valori Bucuresti, ultimul pret mediu, de 165 de lei, fiind inregistrat in sedinta bursiera din 1 martie. Valoarea nominala a unui titlu este de 1.000 de lei.
Firmele Eurotrading Chemicals SRL si Romferchim Bucuresti detin impreuna peste 55% din actiunile societatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO