Companii

Analistii de la Erste sunt pesimisti cu privire la Zentiva

20.08.2007, 18:00 13

Erste Bank a revizuit in sens negativ estimarile privind vanzarile Zentiva din 2007 din Romania, de la 2,67 miliarde coroane (97 milioane euro) la 2,63 miliarde coroane (95,4 milioane de euro), avand in vedere managementul prudent, reflectat in politici mai stricte de colectare a creantelor.
"Costurile de vanzare si de marketing au continuat sa creasca rapid si, alaturi de aparitia unor provizioane neasteptate si de reducerea valorii stocurilor in operatiunile din Romania din al doilea trimestru, au constituit o surpriza neplacuta pentru investitori, iar profitul operational al Zentiva a coborat, in trimestrul doi al anului, cu 38,2% fata de perioada similara a anului trecut", se spune intr-un raport al Erste Bank.
Aparitia unor costuri neasteptate in activitatea Zentiva din Romania, precum si cresterea cheltuielilor de vanzare si de marketing au constituit o "surpriza neplacuta" pentru investitori si au contribuit la reducerea profitului trimestrial al companiei, se arata in raport. Analistii au revizuit in sens negativ si rezultatele la nivel de grup. Astfel, vanzarile estimate pentru acest an au fost reduse la 17,72 miliarde de coroane (642,25 mil. euro), iar profitul net la 2,13 miliarde de coroane (77,34 mil. euro).
Producatorul de medicamente Zentiva Bucuresti (fost Sicomed) a raportat pentru primele sase luni un profit net de 12,7 milioane lei (3,95 mil. euro), in crestere cu 79% comparativ cu nivelul raportat in acelasi interval din 2006.
In aceeasi perioada, veniturile totale ale companiei s-au majorat cu 23,2%, la 141,6 milioane lei (42,5 milioane euro), iar cheltuielile au avansat cu 15,9%, la 123,5 milioane lei, potrivit raportului semestrial al Zentiva.
Zentiva a achizitionat in septembrie 2005 societatea de investitii Venoma Holdings Limited, proprietara unui pachet de 51% din actiunile Sicomed, dupa care si-a majorat participatia la circa 75%. Potrivit firmei de cercetare Cegedim, Zentiva Romania a incheiat anul 2006 pe locul sapte in topul companiilor farmaceutice din Romania, cu vanzari de 284 milioane lei si o cota de piata de 5,2%.
Recent, Mariana Wencz, country general manager al Zentiva Romania, si-a anuntat demisia din pozitia pe care o ocupa. Atributiile ei au fost preluate de catre Jozef Belcik, manager regional pentru Balcani, care cuprinde activitatile comerciale din Romania, Bulgaria si Moldova.
Zentiva si-a inceput extinderea pe piata locala la inceputul anului 2003 la acel moment numai la nivel de reprezentanta. Grupul ceh a capatat o prezenta importanta pe piata la finalul lui 2005, cand a achizitionat cel mai mare producator local, Sicomed Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO