Companii

Anchor Grup: Nu avem nevoie de lichiditati, dar ne-ar fi util un partener strategic

Anchor Grup: Nu avem nevoie de lichiditati, dar ne-ar fi util un partener strategic

Ibrahim Paksoy, CEO al Anchor Grup: Incepand din anul 2005 avem intalniri lunar cu investitori interesati de proiectele noastre, chiar si cu firme care nu sunt prezente in Romania, dar, tinand cont si de criza creditelor, nu este momentul potrivit sa renuntam la proprietati.

18.04.2008, 17:26 51

Cele doua centre comerciale - Bucuresti Mall si Plaza Romania - si imobilul de birouri Anchor Plaza, aflate in portofoliul companiei Anchor Grup, au fost in ultimii ani printre cele mai vanate proprietati de pe piata locala dar, cel putin in contextul actual, reprezentantii dezvoltatorului exclud vanzarea.
"Nivelul nostru de creditare este sub capacitatea pe care o avem de a accesa finantari, astfel ca nu avem nevoie de o infuzie de lichiditati. In schimb, ne-ar fi util un partener strategic", a declarat Paksoy intr-un interviu acrodat ZF.
Reprezentantul Anchor Grup ezita sa faca o estimare a valorii proprietatilor detinute in Romania, motivand prin faptul ca randamentele din piata sunt estimate in prezent la valori diferite de la un investitor la altul.
"Incepand din anul 2005 avem intalniri lunar cu investitori interesati de proiectele noastre, chiar si cu firme care nu sunt prezente in Romania,
dar, tinand cont si de criza creditelor, nu este momentul potrivit sa renuntam la proprietati", spune Paksoy, 37 de ani, director executiv al Anchor Grup in Romania de la inceputul anului 2004.
Dupa finalizarea mallului Plaza Romania in 2004, Anchor Grup si-a diversificat portofoliul intrand si pe segmentele de birouri si rezidential, prin proiectele InCity Residences si Anchor Plaza, imobil de birouri situat in vecinatatea mallului Plaza Romania.
Anul acesta, compania a inceput constructia unui al doilea imobil de birouri in aceeasi zona - Anchor Plaza Metropol - a carui finalizare este estimata pentru anul viitor.
"In Anchor Plaza lucreaza in prezent 3.000 de persoane si majoritatea iau masa si folosesc serviciile din Plaza. Totodata, in Anchor Plaza Metropol vor lucra aproape 4.000 de persoane, care probabil vor creste la randul lor traficul din mall. Avantajele sunt bilaterale, prezenta mallului in apropierea cladirilor de birouri urmand a deveni mai importanta in viitor", spune Paksoy.
Printre chiriasii cladirii de birouri Anchor Plaza se numara Carrefour, Credit Europe sau Adobe Systems, in timp ce procesul de inchiriere la Anchor Plaza Metropol a inceput de curand.
"Avantajul nostru este ca ne putem adapta cerintelor pietei, tinand cont ca, spre exemplu, terenul pe care va fi ridicata cladirea de birouri Metropol era destinat unui ansamblu rezidential. Vestul Bucurestiului devine o zona puternica pentru dezvoltarea spatiilor de birouri", afirma Paksoy.
Cu toate acestea, Anchor Grup mizeaza si pe ansamblurile rezidentiale in zone din interiorul orasului.
"Nu vom lansa niciun alt proiect in acest an, dar in 2009 am putea incepe unul sau doua noi proiecte rezidentiale, in zona centrala a Bucurestiului", precizeaza managerul Anchor Grup.
Compania are in lucru ansamblul InCity Residences din zona Dudesti si va incepe in vara acestui an lucrari de renovare si extindere a mallului Plaza Romania.
Pentru urmatorii ani, la nivelul Bucurestiului, cea mai mare competitie se anunta intre dezvoltatorii de centre comerciale, fiind anuntate un numar de 15 noi astfel de proiecte.
"Principalele avantaje vor fi experienta pe care o avem pe piata locala, precum si capacitatea de a ne adapta, prin extinderi, renovari sau schimbarea mixului de chiriasi", spune Paksoy.
Compania este proprietarul primului mall din Romania - Bucuresti Mall - inaugurat in anul 1999 in cartierul Vitan din Capitala.
Anchor Grup este unul dintre cei mai importanti proprietari de terenuri din Capitala, iar investitiile companiei ar putea ajunge in urmatorii ani la 800 de milioane de euro, potrivit reprezentantilor firmei.
"Pentru o serie dintre proiectele viitoare, avem deja securizate finantari", spune Paksoy.
Anchor Grup este o companie controlata de grupul turc FIBA, proprietarul Credit Europe Bank, valoarea activelor din portofoliul firmei depasind 10 miliarde de dolari la nivel european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO