Companii

Angst: merg mezelurile, scade carnea

19.03.2004, 00:00 48



Producatorul de mezeluri Angst Ro a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 25 de milioane de dolari, in crestere cu 35 de procente fata de anul precedent. In euro, cresterea a fost de circa 12%. Pentru acest an estimarile merg catre o cifra de afaceri de 30 de milioane de dolari.



"Nu avem o distributie la nivel national, insa suntem foarte bine reprezentati la nivel regional in Bucuresti unde suntem lideri de piata si in zona Transilvaniei. Anul trecut piata mezelurilor a mers foarte bine chiar daca a fost o scadere a consumului de carne", afirma Stefan Padure, directorul de vanzari al Angst Ro.



El spune ca prin furnizarea de produse marilor lanturi de supermarketuri este asigurata prezenta la nivel national. Angst detine si un lant propriu de magazine in numar de 18, urmand ca in acest an sa fie deschise altele 3.



Padure sustine ca Angst are o cota de piata de 3,3% la nivel national. Societatea detin doua unitati de productie la Buftea si Sinaia si are 670 de angajati. Conform unor estimari neoficiale, piata carnii si preparatelor de carne s-a ridicat anul trecut la 130.000 de tone, care la un pret mediu de 2.000 de euro pe tona inseamna 260 de milioane de euro. Piata este foarte fragmentata fiind impartita intre circa 1.800 de "mezelari" si este in centrul unor interesante miscari de preluare, cea mai recenta fiind cea prin care Caroli a achizitionat brandul Gourmet. Specialistii din piata mezelurilor spun ca aceasta nu va fi singura tranzactie din acest an, mari nume din industria alimentara mondiala prospectand asiduu piata romaneasca.



Angst a investit anul trecut aproape un milion de dolari in tr-un laborator de analize propriu si in standardizarea calitatii la fabrica de la Buftea. De asemenea, societatea a contractat un credit Sapard de 600.000 de euro destinat modernizarii capacitatii de productie de la Sinaia.



"In acest an vrem sa ne consolidam pozitia in Bucuresti dar si in centrele regionale cu accent pe Transilvania. Vom continua politica noastra privind pastrarea actualelor volume de productie, care sunt constante de 7-8 ani, dar vom largi gama de produse. Ne vom axa mai mult pe gama de produse traditionale pentru ca in urma numeroaselor studii facute reiese faptul ca exista o cerere in crestere pentru acestea. In plus, am constatat ca in Bucuresti si in zona Ardealului pretul nu mai este factorul decisiv pentru alegerea unui produs asa cum inca se intampla in Moldova", spune Padure.



Producatorul de mezeluri se aprovizioneaza cu materie prima atat din tara, avand in Comtim Grup un furnizor constant, cat si din import insa aceasta din urma a devenit mai restrictiva dupa ce Executivul a introdus taxa de salvgardare si pentru importurile de carne din Ungaria si Cehia dupa ce carnea poloneza beneficiase la inceputul anului de acelasi tratament. Principalul motiv pentru care Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a introdus taxa de salvgardare a fost acela ca Polonia, care se afla la cateva luni distanta de aderarea la UE, s-a vazut nevoit sa subventioneze masiv carnea de porc (n.r. subventie dubla fata de cea oferita de statul roman producatorilor sai autohtoni) din cauza faptului ca a trebuit sa-si reduca drastic efectivele de porci.



Angst a lansat, anul trecut, in plina dezbatere despre problema E-urilor din produsele alimentare gama Fitness Natural - o serie de produse fara E-uri. In acest an Angst va lansa o noua gama de produse insa Padure nu a vrut sa ofere alte detalii.



Angst a renuntat la proiectul de construire, in acest an, a unui supermarket in zona Baneasa alaturi de un partener strain. Supermarketul urma sa aiba o suprafata de 2.400 de metri patrati si sa includa, intre altele, o cafenea si un centru de infrumusetare.



Firma poarta numele principalului actionar elvetian, Urs Angst, descendent al familiei care a fondat compania Metzgerei Angst AG, cu sediul la Zurich.



Principalii concurentia ai Angst sunt Cris-Tim, Aldis Calarasi, Principal Construct, Ifantis, Tabco-Campofrio. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO