Companii

Antares a vandut scaune de birou de 10 mil. euro

21.04.2009, 22:09 88

Producatorul de scaune ergonomice de birou si fotolii manageriale Antares estimeaza afaceri de 10,5 mil. euro in acest an, nivel similar cu cel inregistrat anul trecut.
Rezultatele din 2008 au fost cu 5% mai mari fata de 2007, insa cu 10% sub estimarile initiale.
"Unul dintre factori (care vor influenta afacerile din acest an - n.red.) este exportul care devine pe an ce trece mai important pentru noi atat datorita faptului ca exportam catre celelalte filiale ale grupului Antares, cat si deschiderii catre piata de scaune a Republicii Moldova", a spus Mihai Moldoveanu, director comercial al Antares Romania.
Divizia din Romania face parte din grupul Antares cu afaceri in Ungaria, Bulgaria, Cehia si Slovacia.
Piata pe care compania activeaza, mobilierul de birou, se numara printre industriile afectate de criza economica, majoritatea jucatorilor incepand anul cu afaceri in scadere.
"Ritmul de crestere al pietei de mobila s-a redus simtitor, dar nevoia de scaune o vedem inca prezenta. Se mai vad scaune de 20 -30 de ani in case, institutii si chiar companii private care au mostenit un patrimoniu invechit si nu au investit pana acum in sanatatea salariatilor. Caderea pietei imobiliare a afectat toate pietele intr-o masura mai mare sau mai mica. Totusi nu cred ca piata mobilierului de birou este cea mai afectata", mai spune Moldoveanu.
El aseamana inceputul lui 2009 cu mersul unei locomotive cu aburi. "Porneste incet si cu efort mare, dar, dupa ce demareaza, reuseste sa mentina un ritm in forta. A inceput greu si destul de nesigur, cu o scadere de 20% fata de 2008, dar in momentul de fata simtim o revigorare a pietei", mai spune Moldoveanu.
Anul trecut, compania a derulat investitii de 500.000 de euro, in timp ce pentru 2009 bugetul a fost stabilit la 300.000 de euro.
"Pana in momentul de fata ne-am adresat doar intr-o mica masura consumatorilor finali. Peste 90% din afacere se desfasoara prin distribuitori si din datele pe care le detinem de la acestia, putem spune despre cumparatorii de mobilier de birou ca in anii trecuti acestia erau intr-un procent mare firme noi in expansiune sau institutii ale statului si numai intr-o mica masura utilizatori casnici. In schimb anul acesta, utilizatorii casnici si firmele de amenajari interioare sunt in topul cumparatorilor de mobilier", mai spune directorul comercial al Antares Romania.
Piata mobilierului de birou, estimata la circa 80 mil. euro anual, a raportat in primele luni din 2009 o scadere de aproximativ 30%, potrivit estimarilor jucatorilor din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO