Companii

Antibiotice se reintoarce la Ministerul Sanatatii. Devine statul si arbitru si jucator? Cum comentati?

Antibiotice se reintoarce la Ministerul Sanatatii. Devine statul si arbitru si jucator?

Ioan Nani, vicepresedinte al AVAS si fost director general al Antibiotice Iasi, a fost desemnat sa supravegheze realizarea unui holding farmaceutic de stat. Astfel, Compania Farmaceutica Romana (CFR) ar urma sa inglobeze alaturi de Antibiotice Iasi si firmele Sanevit Arad, Unifarm si departamentele de vaccinuri din cadrul Institutului Cantacuzino de la Bucuresti si Iasi.

23.04.2009, 00:00 50

Antibiotice Iasi, cel de-al treilea producator local de medicamente, va trece de la 1 mai in portofoliul Ministerului Sanatatii, aceasta fiind prima miscare de reintoarcere a unei companii sub controlul direct al autoritatii responsabile cu politica intr-un anumit sector.
Astfel, dupa mai multe incercari esuate de privatizare, care au debutat la inceputul anilor 2000 si care nu au avut nicio finalitate, statul a decis sa schimbe din nou strategia si sa pastreze in portofoliu un ultim producator de medicamente.
Ministerul Sanatatii a mai fost actionarul companiei iesene si in perioada 2002-2005.
Astfel, in iulie 2002 Antibiotice trece de la APAPS (Autoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului) la Ministerul Sanatatii si Familiei, miscarea fiind privita la acea data ca o solutie pentru a se evita incapacitatea de plata. In iulie 2005, Antibiotice trece la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) care incearca in mai multe randuri sa vanda compania.

Rezultate mai bune in portofoliul AVAS
Producatorul iesean este singura companie din economia romaneasca de talie mare si cu o marja de profit importanta pe care statul nu a reusit sa o privatizeze, si in evolutia careia acum se implica direct.
In ultimii ani, interesul strainilor pentru fabricile romanesti de medicamente a fost vizibil, evaluarile acestora fiind printre cele mai mari din Europa pentru segmentul pe care activeaza.
"Am constatat, ca cititor de date, ca performanta financiara a fost mai buna pentru Antibiotice dupa ce a trecut in portofoliul AVAS. In mod normal companiile care produc antibiotice nu sunt foarte puternice, insa prin diversificarea portofoliului compania a reusit sa creasca", a spus Dragos Damian, vicepresedinte al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) si director general al Zentiva, al doilea mare producator de pe piata locala.
La nivelul Europei, statul se implica in actionariatul producatorilor de medicamente insa in procente minoritare in tari precum Ungaria, Polonia sau Cehia. Alte persoane din industria farmaceutica intrebate de Ziarul Financiar nu au dorit sa comenteze trecerea Antibiotice la Ministerul Sanatatii, insa au spus ca nu privesc cu "ochi buni" aceasta miscare.

Se incearca un model similar in sectorul energetic
O idee similara a fost lansata si pe segmentul energetic. Astfel, Varujan Vosganian a dorit cand era ministru al Economiei si Finantelor infiintarea unei companii energetice gigant, un asa-zis "campion national" care sa regrupeze majoritatea companiilor energetice neprivatizate.
Ideea a fost abandonata de noul ministru al economiei Adriean Videanu, care a declarat ca initiativa predecesorului sau era una gresita. Videanu nu a abandonat complet ideea restructurarii sistemului energetic national, el luand in calcul mai multe solutii printre care infiintarea chiar a doua sau mai multe companii energetice de stat.
Aceste miscari ar putea sugera o reintoarcerea la principiile dupa care economia functiona inainte de Revolutie, conform carora statul se implica activ in economie, fiind si arbitru si jucator.
Transferul Antibiotice de la AVAS la Ministerul Sanatatii reprezinta potrivit ministrului Ion Bazac un prim pas in crearea Companiei Farmaceutice Romane (CFR), care ar urma sa inglobeze si Sanevit Arad, Unifarm si departamentele de vaccinuri din cadrul Institutului Cantacuzino de la Bucuresti si Iasi.
De realizarea acestui holding farmaceutic de stat este responsabil Ioan Nani, vicepresedinte al AVAS si fost director general al producatorului iesean. Afacrile acestui holding ar urma sa ajunga la 100 mil. euro, dupa cativa ani de functionare.
Antibiotice este cea mai mare companie din portofoliul AVAS, care controleaza 53,02% din actiuni, potrivit raportarilor de pe Bursa. In actionariat se mai regaseste si SIF Oltenia, cu 10,1% din titluri, in timp ce restul titlurilor sunt in posesia investitorilor minoritari.

Antibiotice estimeaza pentru 2009 o crestere a cifrei de afaceri de 10%, la 238,5 milioane lei (59,6 mil. euro), si un profit net de 12,7 milioane lei (3,1 mil. euro), cu 20% mai mare fata de valoarea inregistrata anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO