Companii

Anuarul ZF 2007: Care sunt cele mai valoroase firme cu capital privat autohton

27.11.2007, 19:11 55

Cele mai valoroase firme cu capital privat majoritar romanesc au doar 9% din valoarea totala a primelor 100 de companii de pe piata locala, care s-a ridicat in 2007 la 93,6 miliarde de euro.
Din ce in ce mai multe companii romanesti, care ocupa pozitii importante in Top 100 Cele mai Valoroase Companii din Romania, se extind si in afara granitelor tarii, tintind o pozitie regionala. Exemple elocvente in acest sens sunt RCS&RDS, Arabesque sau European Drinks, care au demarat in ultima perioada activitati in tarile vecine.
Oamenii de afaceri romani care detin participatii la companiile autohtone aflate in Top 100 Companii Valoroase sunt Zoltan Teszari, Horia Ciorcila, Dan Ioan Popp, Sorin Creteanu, Ovidiu Tender, Ilie Carabulea, Cezar Rapotan sau fratii Micula.
Cele mai prolifice afaceri romanesti sunt cele din constructii si imobiliare, in top 100 intrand atat Impact, precum si Comnord sau Hidroconstructia. Compania Impact, detinuta de omul de afaceri Ioan Popp, a inregistrat o crestere semnificativa a valorii, de 158%, care a urcat 24 de locuri in top, pana pe 70. Cea mai dinamica crestere a fost insa cea inregistrata de compania de IT&C RCS&RDS, controlata de omul de afaceri Zoltan Teszari.
In acelasi timp, firmele de servicii financiare cu capital romanesc au ocupat locuri importante si in cadrul topului general, Banca Transilvania pozitionandu-se pe 14, in timp ce Banca Carpatica pe 89. Anul trecut, printre cele mai valoroase companii romanesti din top se numara si Asirom, insa compania de asigurari, detinuta pana nu de mult de omul de afaceri Ioan Niculae, a fost achizitionata de grupul Vienna Insurance. O alta afacere "romaneasca" (compania era de fapt inregistrata in Olanda) care a fost vanduta recent este cea a omului de afaceri Dinu Patriciu, Rompetrol Group, care a fost achizitionata de kazahii de la KazMunaiGaz.
Prima pozitie in topul companiilor romanesti este detinuta de RCS&RDS, cu o valoare de piata de1,65 mld. euro. In clasamentul general, compania ocupa locul 13, inregistrand cea mai mare rata de crestere a valorii, de 243%. RCS&RDS este unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de cablu TV, al doilea jucator de pe piata de telefonie fixa si lider pe televiziunea prin satelit si internet. Compania este detinuta prin intermediul unei entitati inregistrate in Olanda, Cable Communications NV, de omul de afaceri Zoltan Teszari. Teszari a intrat in afaceri in 1990 cu o toneta de inghetata, a fost producator de cornete si concentrate, dupa care a intrat pe televiziunea pe cablu, un business care era la inceput, dar care a avut o crestere exploziva. Compania a contractat un credit sindicalizat de 500 mil. dolari, dupa ce a renuntat recent la listarea pe Bursa din Londra.
Pe locul doi in topul firmelor cu capital autohton se situeaza Banca Transilvania (TLV), cu o capitalizare de 1,6 mld. euro. Valoarea bancii pe Bursa de la Bucuresti a crescut cu 35% in ultimul an, in conditiile in care a derulat o majorare de capital cu actiuni gratuite si cu aporturi in numerar din partea actionarilor. Ascensiunea TLV a avut o sustinere puternica pe piata de capital, investitorii continuand sa subscrie aproape in totalitate ofertele de actiuni ale acesteia.
Cu o evaluare de peste 3,1 mld. euro la finele lunii septembrie, SIF-urile ocupa urmatoarele cinci locuri in topul ZF. Portofolii de milioane de euro cu participatii la sute de societati- inclusiv la cele mai mari banci de pe piata, "mostenite" in cea mai mare parte in urma privatizarilor in masa prin cuponiada din anii '90. Aceasta este imaginea SIF-urilor, care in urma cresterilor puternice de la Bursa din ultimii ani au ajuns sa fie unele dintre cele mai "valoroase" societati. Preturile SIF-urilor pe Bursa au crescut in ultimii sapte ani de la cateva sute de lei la cateva zeci de mii de lei (vechi), aducand cele mai mari castiguri dintre actiunile lichide de pe piata de capital. Investitorii au cumparat si cumpara actiuni SIF mizand pe faptul ca valoarea in fapt a SIF-urilor este chiar mai mare decat cea "data" in prezent de Bursa. Potrivit analistilor, valoarea reala a SIF-urilor ar putea fi mai mare decat cea data de piata, dar investitorii considera ca exista si un risc asociat managementului.
In ultimii 3-4 ani, managementul acestor institutii s-a concentrat mai mult pe adevarata lor menire, facand mai multe eforturi in a restructura portofoliul mostenit de la fostele FPP-uri, mai degraba decat pe dezvoltarea de proiecte investitionale autonome.
Dezvoltatorul imobiliar Impact (IMP) se situeaza pe locul 9 in topul companiilor cu capital romanesc, cu o capitalizare de 366 mil. euro, ceea ce corespunde unei cresteri a valorii de 2,5 ori. Impact, prima companie romaneasca privata care s-a listat pe BVB in 1996, are in prezent in actionariat si investitori straini importanti precum Julius Baer, East Capital si Lehman Brothers.
Presedintele si fondatorul companiei este Dan Ioan Popp, care mai detine 27,95% din actiuni. Cand s-a listat avea un capital de 220.000 de euro si o capitalizare de 320.000 de euro. In topul ZF s-a pozitionat pe locul 10 si compania din domeniul constructiilor Comnord Bucuresti (COMN). Atractia investitorilor pentru actiunile cotate pe Bursa, cat si rezultatele foarte bune raportate de companie au urcat valoarea companiei la 322 mil. euro. Comnord a beneficiat si de boom-ul de pe piata de constructii din Romania, sector care a inregistrat in acest an cel mai mare avant de la Revolutie si pana in prezent. Baneasa Business & Technology Park este unul dintre cele mai importante proiecte in curs de finalizare ale companei, care are de asemenea un parteneriat cu Baneasa Investments pentru constructia a circa 3.000 de locuinte.
Prospectiuni, societate controlata de Tender SA (compania omului de afaceri Ovidiu Tender), se situeaza pe locul 11 in topul jucatorilor cu capital privat. Prospectiuni a inregistrat in ultimul an o evolutie spectaculoasa iesind din anonimatul celor peste 2.000 de companii listate pe segmentul RASDAQ gratie rezultatelor financiare bune.
A doua banca din acest top este Banca Carpatica, infiintata in 1989 de oameni de afaceri si companii de pe piata locala, care a reusit sa se impuna intr-un domeniu dominat de jucatori internationali, fiind o tinta ademenitoare pentru bancile straine. Banca Carpatica s-a situat pe locul 89, in scadere cu doua locuri fata de valoarea din 2005, in conditiile in care si limita de intrare in top a crescut de la 123 mil. euro la 180 mil euro. Desi Banca Carpatica nu exceleaza la capitolul profit, anul trecut raportand un castig net de doar 5,47 mil. euro la afaceri aferente de 465 mil. euro, acesta fiind cel mai probabil si motivul pentru care prima la care se tranzactioneaza actiunile bancii este considerata destul de mare de majoritatea analistilor, ea ramane o tinta importanta de achizitie.
Desemnata de ZF compania cu cea mai rapida extindere in 2006, Arabesque este o companie cu capital autohton care a reusit sa ocupe locul intai pe o piata atacata de jucatori internationali, vizand acum tari din regiune. Compania, creata si dezvoltata de Cezar Rapotan, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri romani, a urcat cinci locuri in top valoroase, pana pe pozitia 91, atinsa cu 201 milioane de euro. Arabesque a cumparat anul trecut una dintre primele trei companii de pe piata distributiei de materiale de constructii din Ucraina.
Hidroconstructia, companie infiintata in 1950 si privatizata in 1995, s-a specializat de-a lungul timpului in constructia celor mai mari baraje din Romania, ajungand acum sa-si asigure cea mai mare parte din afaceri din amenajari hidroenergetice. Cu un nivel al afacerilor mai mult decat dublu fata de 2004, Hidroconstructia, evaluata la 194 mil. euro, este un new entry in top (a intrat pe locul 94). Compania mizeaza in continuare pe contracte cu valoare mare pe care spera sa le preia in urma asocierii cu firme straine. Actionarii Hidroconstructia sunt salariatii.
Compania European Drinks, ale carei motoare pe piata sunt Frutti Fresh si Izvorul Minunilor, face parte din cel mai mare grup alimentar de pe piata, European Foods&Drinks, cu afaceri estimate de ZF la peste 800 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO