Companii

APAPS: La combinatul Resita, rusii sunt solutia

15.09.2003, 00:00 21

Dupa ce a dat-o-n bara cu americanii , autoritatile afirma ca rusii sunt salvarea la Resita. Ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, a declarat sambata ca grupul rusesc TMK este un investitor potrivit si capabil sa isi asume tranzactia cumpararii combinatului siderurgic de la Resita (CSR). Declaratia survine unei intalniri avute de reprezentantii Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului  (APAPS) cu Dimitry Pumpiansky, directorul general al grupului TMK.
Grupul rusesc, cel de-al doilea producator mondial de tevi, si-a facut publica intenta de a prelua de la APAPS pachetul majoritar de actiuni al combinatului siderurgic. Rusii mai detin in Romania producatorul de tevi Artrom Slatina, iar achizitia CSR vizeaza asigurarea materiei prime pentru uzina din Slatina.
Potrivit lui Pumpiansky, combinatul de la Resita are nevoie de investitii totale de 30 milioane de dolari, din care jumatate pentru a acoperi deficitul de capital de lucru si jumatate pentru modernizare. " Credem ca vom reusi sa realizam la Resita o activitate profitabila”, a spuns Pumpiansky. APAPS si reprezentantii companeii rusesti vor forma o echipa care va studia mai in amanunt situatia financiara a combinatului, iar intentia Autoritatii este de a scoate din componenta combinatului activele cu caracter social, care nu tin de obiectul de activitate al acestuia.
Reprezentantul TMK a mai declarat ca intentia grupului rus este de a realiza in Romania  un holding in domeniul metalurgic, prin achizitionarea altor companii din domeniu, dar nu a precizat care sunt celelelte companii vizate. Rusii s-a aratat interesati la inceputul anului CSR la pachet cu un alt producator roman de tevi, Petrotub Roman, dar Petrotub a fost scoasa la privatizare la pachet cu Siderurgica Hunedoara, iar conform lui Pumpiansky, combinatul de la Hunedoara nu prezinta interes pentru TMK.
Situatia combinatului de la Resita este extrem de complicata. Fostul proprietar, compania americana Noble Ventures a dat in judecata statul roman pe motiv ca au fost expropriati de la Resita. Americanii au solicitat despagubiri de 320 milioane de dolari, procesul fiind pe rol la Washington, la Curtea de Arbitraj de pe langa Banca Mondiala. Partea romana a angajat firmele de avocatura White & Case din SUA si Musat & Asociatii din Romania pentru a se apara in acest proces. Verdictul ar trebui dat anul viitor. Potrivit lui Musetescu o eventuala pierdere a procesului de catre statul roman nu va avea nici un impact asupra procesului de privatizare a combinatului.  CSR a ramas ultima mare unitate romaneasca din domeniul metalurgic care nu a fost privatizata sau nu se afla in curs de privatizare.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO