Companii

Aparatele de umidificat si purificat aerul, dar si cele de aer conditionat: afaceri cu cresteri de pana la 150%

Aparatele de umidificat si purificat aerul, dar si cele de aer conditionat: afaceri cu cresteri de pana la 150%
24.07.2008, 14:37 97

Florin Cordis a demarat alaturi de sotia sa afacerea cu aparate de umidificat si purificat aer, sub numele de Life Art Distributie, parte a companiei Life Art.
La vremea respectiva, el mai administra un business cu servicii de masaj la birou.
"Sunt un autodidact. Am invatat tot ce stiu despre management, marketing si vanzari din carti, cursuri intensive si foarte multa practica. Afacerea cu servicii de masaj on-call este o noutate pe care am adus-o eu pe piata romaneasca", a declarat Cordis.
Anul trecut, compania Life Art Distributie a inceput sa se ocupe in exclusivitate de importul si distributia sistemelor de umidificat si purificat aer.
"La sugestia unui prieten am ales sa incep acest gen de activitate. In plus, el m-a sustinut cu 6.000 de euro, investitia initiala in demararea afacerii. Deci, am inceput cu bani imprumutati, pe parcurs reinvestind toti banii castigati", a spus el.
Prima etapa a afacerii a constat in cautarea informatiilor despre un domeniu nou.
"Pe langa informarea despre ce inseamna comert, adaos comercial, am realizat o analiza a concurentei si a sanselor de reusita pe care le puteam avea cu sistemele de aer conditionat", a precizat Cordis.
Urmatoarea etapa a fost cea a demararii propriu-zise a afacerii, cand a trebuit sa obtina contacte de la producatori. "Partea cu adevarat provocatoare a fost in momentul in care aveam deja produsele si trebuia sa le vand", a spus el.
Cifra de afaceri pe care a inregistrat-o compania in primul an de activitate a fost de circa 52.000 de euro (190.000 de ron).
"Au fost foarte multe vanzari directe si prezentari. Anul acesta avem dupa primele sase luni o cifra de afaceri egala cu cea de anul trecut si estimam o crestere de 150% fata de 2007", a declarat antreprenorul.
Motivul acestei dezvoltari il reprezinta patrunderea pe piata de retail, printr-un lant de farmacii si magazine de copii. Marja de profit inregistrata a fost de 9% anul trecut.
Primii clienti au fost gasiti relativ usor. "Aveam contacte cu oameni interesati de serviciile de masaj la birou, activitatea initiala cu care am intrat in afaceri, deci acestia au devenit si clientii pentru primele 50 de aparate vandute. Iesirea reala pe piata a reprezentat partea dificila, cand a trebuit sa facem un website, brosuri, sa participam la expozitii", a spus Florin Cordis. Printre clientii companiei se numara Clubul Dinamo, Euroclinic, Muzeul Peles.
Aparatele de umidificat si de purificat Venta pe care le ofera Life Art Distribution sunt importate din Germania, iar preturile produselor variaza intre 825 si 1.650 de lei, unele din produse adresate spatiilor mari ajungand la aproximativ 14.000 de lei. "Costurile sunt intre 50%-60%", a spus el.
"In prezent avem doi colaboratori care sunt reprezentanti de vanzari", a spus el.
Concurenta pe piata aparatelor de umidificat si purificat aerul este exact cum era atunci cand a fost demarata afacerea.
"Exista companii ce ofera aparate de umidificat aerul sau aparate de purificat aerul. Noi ne diferentiem de concurenta prin sistemele doi in unu, respectiv aparate de umidificat si de purificat aerul", a spus el.
Printre dificultatile cu care s-a confruntat antreprenorul se numara negocierile cu partenerii germani.
"Am apelat la ajutorul unui prieten canadian cu experienta in afaceri internationale. Conditiile oferite de producator au fost mai grele, insa dupa ce am inceput sa vindem produsele pe piata romaneasca am primit statutul de parteneri pe Romania", a spus el.
Planurile pe termen mediu vizeaza distribuirea produselor unui lant de farmacii. "In urmatorii zece ani dorim sa atingem vanzari de 50.000 de bucati anual", a mentionat el.
Un alt antreprenor care a demarat anul acesta o afacere in domeniul aparatelor de aer conditionat este Cristina Serbanoiu Blejean, fondatorul Climastar Activ.
Desi este bucatar de meserie, in anul 2005 ea a inceput alaturi de sotul ei sa tatoneze terenul afacerilor, incepand cu un magazin alimentar mic, iar pe urma cu masini de aprovizionare.
Anul acesta a infiintat compania Climastar Activ in Bucuresti, care asigura pe langa montarea aparatelor de aer conditionat si transportul gratuit in Capitala si in localitatile din apropiere.
Desi recent infiintata, compania, care este reprezentant autorizat al aparatelor Aux Clima, a inregistrat o crestere semnificativa, ajungand la o medie de 80 de aparate de aer conditionat montate pe zi.
Firma are ca obiectiv de activitate montarea aparatelor distribuite de hipermarketuri.
"Ne putem lauda cu un numar de 10.000 de unitati montate", a spus ea.
Angajatii companiei sunt oameni cu experienta in domeniu, organizati in 15 echipe.
Climastar Activ a investit in echipamente moderne de montare, planurile pe viitor vizand atragerea unui numar mai mare de clienti si imbunatatirea cooperarii cu acestia.


Life Art Distributie
Investitia initiala in demararea afacerii: 6.000 de euro
Cifra de afaceri in primul an de activitate: 52.000 de euro
Estimare cifra de afaceri: in crestere cu 150% fata de 2007
Marja de profit inregistrata a fost de 9%
Planurile pe termen mediu: vanzari de 50.000 de bucati anual
Aparatele de umidificat si de purificat Venta sunt importate din Germania
Preturile produselor: intre 825 si 1.650 de lei, ajungand la aprox.14.000 de lei

Climastar Activ
Anul de infiintare: 2008
Obiectiv de activitate: montarea aparatelor distribuite de hipermarketuri
S-au realizat investitii in echipamente moderne de montare
S-a ajuns la o medie de 80 de aparate de aer conditionat montate pe zi.
Numar total de unitati montate: 10.000
Angajatii companiei sunt oameni cu experienta in domeniu, organizati in 15 echipe

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO