Companii

Apare prima reţea privată de centre pentru cancer: acţionarii Amethyst investesc 40 mil. euro în patru clinici

Apare prima reţea privată de centre pentru cancer: acţionarii Amethyst investesc 40 mil. euro în patru clinici

Autor: Ioana David

28.08.2012, 00:08 7204

Un grup de oameni de afaceri, printre care şi Ludovic Robert, unul dintre acţionarii gru­pului A&D Pharma, va deschide în primele zile ale lunii septembrie clinica de oncologie Amethyst în urma unor investiţii de apro­xi­ma­tiv 10 - 15 mil. euro, potrivit unor surse din indus­trie.

Clinica va avea o capacitate de tratament de 1.500 - 2.000 de cazuri pe an (tratamentul pen­tru o persoană necesită 30-35 de şedinte) şi face parte dintr-o reţea de patru centre ce ur­mea­ză să fie dezvoltată de acţionari în ţară, în urma unor investiţii de aproximativ 40 mil. euro. Totodată, proiectul ar putea fi replicat şi în alte ţări din regiune, au mai spus sursele citate. Dacă planurile acţionarilor Amethyst se vor concretiza, aceasta va fi prima reţea de cen­tre de oncologie din ţară, segment desco­pe­rit de puţin timp în România de firmele private.

Cine mai are centre private de oncologie

Anul acesta a fost finalizată o investiţie de 24 mil. euro în Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic din Braşov, în care lucrează aproximativ 100 de oameni, proiect dezvoltat de cinci oameni de afaceri. Spitalul din Braşov este deţinut de Gheorghe Duţu, Sorin Grigorescu, Raluca Butuza, Răzvan Tudose şi Radu Pintea. Până acum, spitalul din Braşov este cea mai mare investiţie privată pentru bolnavii de cancer.

Totodată, în Bucureşti funcţionează centrul OncoFort, parte a reţelei Gral Medical, afacere de familie controlată de Robert şi Georgeta Şerban.

Prin aceste investiţii sunt vizaţi în principal pacienţii care mergeau la tratament în străinătate.

Potrivit datelor ZF, în jur de 3.000 - 4.000 de români caută tratament oncologic în state precum Turcia, Germania, Franţa, Austria sau Ungaria, unde preţul unui tratament este în jur de 10.000 - 15.000 de euro. În aceste condiţii, rezultă că bolnavii de cancer chletuiesc aproximativ 30 milioane de euro pentru tratament în străinătate (la care se adaugă costurile de deplasare şi alte cheltuieli).

Dintre centrele de la stat, cel mai mare este Institutul Clinic Fundeni. Ministerul Sănătăţii are în derulare de mai mult timp un proiect de ordinul zecilor de milioane de euro într-un Institut Regional de Oncologie la Iaşi.

În România, aproximativ 70.000 de noi cazuri de cancer sunt diagnosticate anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO