Companii

Apicom: Frigul a scazut afacerile cu 3%

02.10.2006, 15:11 35

Afacerile companiei Apicom, din judetul Harghita, care se ocupa cu construirea caselor din lemn si cu comercializarea materialelor de constructii, au scazut cu 3% in primele opt luni din 2006 din cauza conditiilor meteo de la inceputul anului, pe fondul unei puteri de cumparare locale similare celei din anul precedent.
"Cifra de afaceri a scazut cu 200.000 de euro in primele opt luni ale anului, pana la 6,68 milioane de euro, din cauza iernii prelungite, a intarzierii finantarilor, a cresterii preturilor si a stagnarii puterii de cumparare interne", a declarat Moldovan Reinitz Jozsef, directorul general adjunct al companiei.
Apicom a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 10 mil. euro si un profit de 300.000 de euro.
Compania din Harghita produce case de vacanta si de locuit din lemn, circa 70% din productie indreptandu-se catre export, spre state din Uniunea Europeana, precum Italia, Franta, Ungaria, Austria sau Danemarca.
Apicom, care se ocupa atat de prelucrare si productie cat si de asamblare si desfacere, a construit in acest an aproximativ 80 de case, cu o suprafata medie de 100 de metri patrati, majoritatea fiind executate din lemn masiv. Aproape 60 dintre acestea au ajuns pe pietele de desfacere din Uniunea Europeana.
"Romanii prefera in general solutiile mai ieftine. Deoarece pretul unei case din lemn masiv este comparabil cu cel al unei case fabricate din materiale traditionale, aceste case nu au o pondere foarte ridicata pe piata locala a constructiilor", sunt de parere reprezentantii firmei harghitene, care afirma ca, in momentul de fata, cererea pentru astfel de case depaseste capacitatea de productie a companiei.
Cea mai ieftina constructie produsa de cei de la Apicom are o suprafata de 20 de metri patrati si un pret de 7.100 de lei (2.000 de euro), in timp ce pentru o casa de 150 de metri patrati, pretul este de 88.800 de lei (25.000 de euro).
In primele opt luni ale anului, compania harghiteana a investit peste 200.000 de euro in modernizarea tehnologica a fabricii, acesta fiind domeniul in care Apicom tinteste extinderea, potrivit reprezentantilor companiei.
Compania are in prezent aproximativ 400 de angajati si sapte filiale de prezentare si comercializare a produselor, grupate in zona centrala a Transilvaniei. Principalul avantaj al acestor case il reprezinta timpul de executie, care este de aproximativ doua luni, mult mai scurt decat al unei case din materiale traditionale.
Principalele zone din Romania in care sunt solicitate astfel de case sunt Valea Prahovei, pentru case de vacanta, dar si zona Bucurestiului, pentru case ecologice de locuit.
Piata locala a caselor din lemn este slab monitorizata, din informatiile obtinute rezultand ca in Romania exista mai mult de 200 de firme producatoare de astfel de constructii, printre care Moldsilva din Suceava sau Holzindustrie din Sebes, filiala a companiei austriace Holzindustrie Schweighofer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO