Companii

Aprecierea leului adanceste pierderile Samus Mex

17.11.2005, 19:15 27

Aprecierea euro fata de leu a majorat de cinci ori pierderile producatorului de mobila Samus Mex Dej, pe primele trei trimestre ale acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Astfel, compania a inregistrat pierderi de peste 500.000 de euro (1,8 mil. lei noi), la o cifra de afaceri de peste 9 mil. euro, in conditiile in care peste jumatate din productie este vanduta la export.

Cifra de afaceri a crescut usor pe primele trei trimestre ale anului la 9,2 milioane de euro (33,4 milioane de lei noi), fata de circa 9,1 mil.euro (circa 37 mil. lei noi) in perioada similara a anului trecut. In 2004, Samus Mex a inregistrat o cifra de afaceri de 13 milioane de euro.

"Rezultatele financiare obtinute de catre Samus Mex Dej in al treilea trimestru al anului 2005 sunt inferioare atat prevederilor din bugetul de venituri si cheltuieli, cat si rezultatelor inregistrate in trimestrul trei al anului 2004. Rezultatele slabe au fost determinate de aprecierea monedei nationale in comparatie cu moneda europeana, de volumul scazut al vanzarilor si al productiei", se arata in raportul companiei publicat pe Rasdaq.

Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru comentarii suplimentare, pana la inchiderea editiei.

Actiunile Samus Mex sunt listate la Bursa Electronica Rasdaq, ultimul pret la care s-au efectuat tranzactii a fost de 0,2 lei noi/ actiune. Actionarul majoritar al companiei Samus Mex este omul de afaceri Dan Viorel Sucu, cu 77% din capital.

Sucu si-a majorat anul acesta participatia de la 63% la 77% in urma operatiunii de majorare al capitalului social a producatorului de mobila cu 4,97 mil. lei noi (1,4 mil. euro), de la 2,17 milioane de lei noi (circa 600.000 de euro), la 7,14 milioane de lei noi (circa 2 milioane de euro). Aceasta suma a fost obtinuta din vanzarea a 49,7 milioane de actiuni noi, prin exercitarea dreptului de preferinta, urmata de oferta publica primara.

Samux Mex apartine diviziei de productie a grupului de mobila Mobexpert, alaturi de alte sapte fabrici: Ilefor, Modulo Mex, Confo Mex, Ergo Mex, Mobexpert Prod, Moldo Mex si Stratus Mex.

Mobexpert detine la ora actuala trei hipermagazine in Bucuresti - Mobexpert Pipera (15.000 mp), Mobexpert Militari (10.000 mp) si Mobexpert Pantelimon (12.000 mp) si 20 de magazine in orasele mari de provincie.

Cea mai mare parte a veniturilor Samus Mex vin din export, in special de pe piata franceza, unde fabrica vinde mobilier in stil Louis Philippe si Ludovic XIV.

"Pentru trimestrul patru se prevede o crestere a productiei si a vanzarilor, care sa conduca la recuperarea partiala a pierderii inregistrate pe primele noua luni", se mai arata in raportul companiei.

Alti producatori importanti de mobila din Romania sunt Elvila, Silvarom si Alprom. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO