Companii

Arabesque imprumuta 56 mil. euro pentru extindere

13.04.2007, 20:22 62

Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de constructii si finisaje cu capital autohton, vrea sa imprumute 56 de milioane de euro de la International Financial Corporation (IFC) pentru extinderea activitatii pe pietele din Romania, Ucraina si Moldova, precum si pentru patrunderea pe pietele din Serbia si Bulgaria.
Programul de investitii al companiei, detinuta de omul de afaceri Cezar Rapotan si familia sa, se va intinde pe o perioada de trei ani.
Compania intentioneaza sa imprumute 28 de milioane de euro direct de la IFC, divizie a Bancii Mondiale, si sa obtina inca 28 de milioane de euro printr-un credit sindicalizat de la un consortiu de banci, potrivit unui anunt al IFC citat de Mediafax. De asemenea, IFC ar putea oferi companiei Arabesque o garantie de pana la 10,5 milioane de dolari pentru cumpararea de actiuni la Budmax, subsidiara din Ucraina a firmei.
Reprezentantii companiei nu au oferit niciun comentariu in acest sens pana la inchiderea editiei.
Arabesque Galati detine o retea de peste 30 de centre de distributie in Romania, Ucraina si Republica Moldova si a realizat in 2005 o cifra de afaceri de 734,4 milioane de lei (aproximativ 200 de milioane de euro).
La sfarsitul anului trecut, distribuitorul de materiale de constructii a intrat discret si pe piata de bricolaj, prin intermediul companiei Brico Expert care opereaza reteaua Mr. Bricolage. Brico Expert urmareste inaugurarea altor 5 unitati pana la sfarsitul anului 2008, urmatoarea locatie fiind orasul Pitesti, potrivit reprezentantilor companiei. Pe termen mediu si lung insa, compania care opereaza Mr. Bricolage va dezvolta o retea de 30 de magazine de acest fel prin investitii de peste 220 de milioane de euro.
Potrivit Registrului Comertului, Cezar Rapotan detine 78% din actiunile societatii Brico Expert. Restul actiunilor sunt controlate de firma franceza Mr. Bricolage (20%), de Tudor Profir, director general si actionar minoritar al firmei Brico Expert, precum si de alte persoane fizice.
Firma franceza Mr. Bricolage are 600 de magazine pe trei continente si a inregistrat vanzari de 1,7 miliarde euro in 2005.
Compania Arabesque a fost evaluata in Topul celor mai valoroase companii din Romania, editat de ZF cu sprijinul Capital Partners, la 139 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO