Companii

Argillon si-a inzecit productia de izolatori de ceramica

25.09.2006, 17:05 45

Producatorul de izolatori din portelan de medie si inalta tensiune Argillon Romania, parte a concernului Argillon Germania, a inregistrat pe primele sase luni ale anului o crestere la nivelul cifrei de afaceri de 4,7 mil. euro, valoarea reprezentand o crestere de 670% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand acest indicator s-a cifrat la 700.000 de euro.
"Iesirea de pe piata europeana a companiei NGK, cel mai mare producator de izolatori din lume, care a decis sa inchida singura fabrica din Europa (Belgia), a lasat libera o portiune din piata. De asemenea, in momentul actual piata izolatorilor din portelan pentru inalta tensiune are un trend ascendent in lume, in general, dar mai ales in Europa. Cererile mari de pe piata europeana sunt o consecinta a cresterii investitiilor in domeniul energetic", a declarat pentru ZF Transilvania Danut Pop, director general al Argillon Romania.
Potrivit conducerii companiei, in prezent, peste 95% din productia realizata in Romania este destinata exportului, principalele destinatii fiind Europa si America de Nord. Pentru a raspunde cererilor existente pe piata, Argillon Romania a crescut capacitatile de productie ale fabricii din Turda, de aproximativ zece ori, ajungandu-se, in prezent, la o productie de 6.000 de tone de izolatori anual. Pentru a sustine aceste cresteri, compania a realizat, in septembrie 2005, o marire de capital in valoare de peste 230.000 de euro.
Investitiile totale in 2005 s-au cifrat la 8 mil. euro si au fost orientate, in principal, catre dezvoltarea capacitatilor de productie.
"Anul acesta nu avem investitii semnificative ca valoare, targetul nostru pentru 2006 fiind stabilizarea cresterilor capacitatilor de productie realizate anul trecut", a mai declarat Pop.
Concernul german a achizitionat fabrica din Turda, judetul Cluj, in 2004 si in acelasi an s-au investit aproximativ 300.000 de euro in capacitatile de productie. Conform datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor, in 2005 compania Argillon Romania a inregistrat o cifra de afaceri de peste 2,9 milioane de euro, fata de 1,3 milioane de euro, valoare inregistrata in 2004.
Fabrica din Turda produce peste 100 de tipuri de izolatori de inalta tensiune, iar principala piata de desfacere este cea externa.
"Pe piata interna principalii nostri clienti sunt companiile de transport si distributie a energiei electrice. Daca inainte cu un an fabricam doar izolatori pentru distributia energiei electrice, acum jumatate din productie este destinata transportului de energie electrica. In perioada urmatoare intentionam sa dezvoltam gama de izolatori utilizati pentru tensiuni de peste 170 kV", a mai spus Danut Pop.
Conform propriilor estimari, Argillon Romania detine o cota de piata de aproximativ 7%, principalii competitori pe piata interna fiind Electroceramica SA Turda. Inainte de a fi achizitionata de concernul german, firma din Turda se numea Izocer SA si exista pe piata din 1991.
Numarul total de angajati al Argillon Romania este de 532 de persoane, iar actionarul majoritar este Argillon GmbH Germania, cu 98,6% din actiuni. Pana in 2002 compania germana a facut parte din concernul Siemens AG, in 2003 lansandu-se actuala companie Argillon GmbH.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO