Companii

Arin Stanescu: Bancile pot ramane cu magazinele retelelor intrate in insolventa

19.08.2009, 17:28 28

Bancile au cele mai mari expuneri in cazul intrarii in insolventa a unor retaileri mari si sunt acum cu banii blocati pentru cateva luni, insa au norocul ca si-au asigurat spatele cerand garantii, potrivit lui Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania.

In acest an patru retaileri mari au intrat in insolventa - Ultra Pro Computers, SPAR, Trident si Rombiz ceea ce blocheaza toate actiunile executorilor bancari pana la votarea planurilor de reorganizare ale acestor companii de catre creditori. Printre bancile care au finantat in ultimii ani extinderea retelelor SPAR si Trident se afla UniCredit, Romexterra si ING.

"Chiar daca expunerea bancilor este mai mare decat a furnizorilor, ca valoare a creditelor, aceasta este mult mai bine garantata", a afirmat Stanescu. El a mai spus ca este posibil ca bancherii sa ramana cu spatiile comerciale luate ca garantii, daca nu vor fi gasite surse de lichiditati pentru rambursarea datoriilor pe care retailerii le-au acumulat la banci.

In general, bancile pun gaj pe magazinele sau centrele comerciale pe care le finanteaza. Cei mai mari creditori ai retelelor locale de magazine sunt bancherii, pentru ca in ultimii ani antreprenorii din comert si-au finantat majoritatea proiectelor de expansiune prin credite, pentru a tine pasul cu dezvoltarea lanturilor internationale de magazine. Daca un retailer intra in faliment, in conditiile actuale din piata aceste active se pot transforma in lichiditati intr-un timp foarte lung, din lipsa de cumparatori.

Una dintre cele mai simple metode de a face rost de lichiditati si pentru evitarea falimentului este vanzarea unor active care nu sunt necesare pentru desfasurarea activitatii de baza a companiei, spun executorii judecatoresti. Un plan bun de reorganizare poate scoate reteaua din insolventa fara a fi nevoie sa fie inchise toate magazinele, si astfel retailerul poate ramane pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO