Companii

Asaltul CV-urilor in farma: O singura firma a primit 15.000 de aplicatii in sase luni

25.06.2009, 00:00 136

Angajatorii au revenit la putere in industria farma in 2009, iar pentru prima data in ultimii ani oferta de munca a scazut in contextul unei aglomerari de cereri, spun reprezentantii companiei Expand Health, specializata in leasingul de personal pentru industria farma.

„La ofertele de joburi publicate raspunsul este coplesitor. De la inceputul anului baza de date a Expand Health Romania a acumulat peste 15.000 de noi CV-uri ca raspuns la anunturile de recrutare postate", a spus Carmen Catrina, director general Expand Health. In industria farmaceutica cele mai mari companii din productie, distributie si retail angajeaza circa 15.000 de oameni.
Expand Health a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 2,5 mil. euro si o rata a profitului de 10%, in timp ce pentru acest an bugetul a fost construit pe incasari de 3-3,5 mil. euro, cu o marja a profitului de 6-8%. Compania activeaza pe piata de Contract Sales Organization (CSO), ceea ce presupune promovarea produselor prin echipe externalizate. Practic, jucatorii din industria farmaceutica se orienteaza din ce in ce mai mult spre servicii de inchiriere de forta de munca, in contextul crizei economice. Anul acesta piata de CSO ar putea atinge 8 mil. euro, in crestere cu 30% comparativ cu anul precedent, avansul urmand sa se mentina si in urmatorii ani.
„Conditiile pietei muncii din 2008 au determinat un sistem superficial privind nivelul de salarizare in industrie, care nu viza neaparat recompensarea competentelor si a abilitatilor cheie, ci incerca sa compenseze mai degraba lipsa specialistilor. 2009 insa este descris de prudenta inalta in construirea pachetelor de beneficii, de revizuirea nivelurilor salariale si ale bonusurilor acordate in context de neperformanta. Pozitiile din domeniul promovarii si vanzarii medicale au inregistrat in 2008 cele mai semnificative cresteri din punctul de vedere al veniturilor angajatilor, insa, desi raman foarte bine platiti, in 2009 cresterile se anunta a fi minime", mai spune Carmen Catrina.
La nivelul Expand Health, aproximativ 30% din afacerile companiei sunt generate de serviciile de recrutare si training specializat, 60% din serviciile de CSO si 10% din evenimente de business farmaceutic. In prezent, compania angajeaza 150 de oameni in special din pozitii precum reprezentant sau consultant medical. Piata de CSO va fi impulsionata in acest an de cresterea cererii pentru serviciile de externalizare in industria farmaceutica.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO