Companii

Asaltul francezilor in industria lactatelor: gigantul Bongrain a muscat o bucata din cascavalul Delaco

Asaltul francezilor in industria lactatelor: gigantul Bongrain a muscat o bucata din cascavalul Delaco
24.03.2010, 00:00 236

La doar doi ani dupa ce gigantul Lactalis a platit intre 80 si90 mil. euro pentru producatorul de lactate LaDorna, controlat deomul de afaceri Jean Valvis, grupul Bongrain, cu afaceri de 3,5mld. euro a intrat in actionariatul distribuitorului Delacoprintr-un aport la capitalul social al companiei brasovene.

Reprezentantii celor doua companii nu au dezvaluit insa careeste pachetul de actiuni preluat de Bongrain si nici valoareatranzactiei.

"Delaco a ajuns la un acord de colaborare cu Bongrain, unuldintre cei mai mari jucatori de pe piata mondiala a branzeturilor.Prin achizitionarea de capital social Bongrain va intra inactionariatul companiei Delaco", au anuntat reprezentantii Delacointr-un comunicat de presa, completand ca aceasta tranzactie va fitrimisa Consiliului Concurentei pentru a fi analizata.

Reprezentantii companiei brasovene nu au raspuns solicitarii ZFde a oferi mai multe detalii pana la inchiderea editiei.

Compania brasoveana Delaco, fondata in 1996 de Tudor Comaniciu,este unul dintre cei mai mari jucatori din piata locala abranzeturilor, realizand in urma cu doi ani afaceri de 50 demilioane de euro.

Businessul Delaco este axat doar pe activitati de import sidistributie, iar produsele sub brand propriu sunt realizate incadrul unor unitati de productie din Germania.

Potrivit surselor din industrie, francezii de la Bongrainintentioneaza sa achizitioneze in timp pachete mici de actiuni dinimportatorul si distribuitorul iaurturilor Jogobella si allactatelor Delaco, Del si Bergader, pana in momentul in care vordetine controlul pachetului majoritar de actiuni. Aceleasi surse auafirmat ca francezii de la Bongrain au fost asistati de societateade brokeraj KBC Securities, iar Delaco de Raiffeisen Capital &Investment. Firma de avocatura si consultanta fiscala Biris Goran afost de asemenea implicata in tranzactie, potrivit acelorasisurse.

Bongrain, grup francez cu afaceri de 3,5 miliarde de euro,astepta de mai multi ani sa isi faca intrarea pe piata locala alactatelor prin intermediul unei achizitii. In ultimii ani,francezii au preferat sa isi comercializeze insa produsele pe planlocal prin intermediul importatorului si distribuitorului NordicImport Export si sa isi deschida un birou comercial - CasaBranzeturilor.

Cum se evalueaza

Reprezentantii celor doua companii nu au dat detalii despreachizitie si nici despre valoarea companiei Delaco.

O tranzactie similara in sectorul de distributie de bunuri delarg consum a avut loc insa in cursul anului trecut, candimportatorul bananelor Dole, Distrifrut, a fost preluat de catregigantul american Dole, principalul furnizor al companiei. Atunci,grupul american a platit cinci milioane de euro si a preluatdatorii de alte cinci milioane de euro, potrivit unor surse dinpiata, pentru compania care realizase in 2008 afaceri de 30 demilioane de euro. Astfel, raportat la acest deal, valoareacompaniei Delaco nu ar trece de 15 mil. euro, potrivit estimarilorZF, in conditiile in care nu se ia insa in calcul notorietateabrandului, unul dintre cele mai promovate din industriabranzeturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO