Companii

Asigurătorii dau riscurile mai departe după ce s-au bătut cu preţuri mici pe RCA şi property

Asigurătorii dau riscurile mai departe după ce s-au bătut cu preţuri mici pe RCA şi property

Asigurătorii au redus cu până la 25% preţul poliţelor RCA la începutul anului trecut.

Autor: Ciprian Botea

17.03.2012, 17:42 1159

Nouă din primele zece companii din piaţa asigurărilor generale au cedat către reasigurători prime de 873 milioane de lei (206 mil. euro) în primul trimestru din 2011, în creştere cu 11% faţă de 2010, potrivit datelor UNSAR - asociaţia profesională a asigurătorilor.

Cea mai mare parte a contractelor au fost încheiate pentru poliţe de asigurare a imobilelor împotriva incendiilor şi calamităţilor naturale şi poliţe de răspundere civilă auto (RCA).Numai pe segmentul asigurărilor de imobile volumul primelor cedate a fost de 306 milioane de lei, reprezentând o treime din total. Alte 285 milioane de lei reprezintă prime cedate pe RCA.

"Preţurile au scăzut datorită concurenţei acerbe de pe piaţă, în timp ce expunerea la riscuri, mai ales pe property, a rămas cel puţin la acelaşi nivel, ceea ce obligă automat companiile să cum pere mai multă protecţie prin reasigurare. Şi pe RCA au apărut daune importante în ultimii ani, ast fel că pe lângă reasigurare este necesară şi o creş tere a tarifelor", afirmă Eduard Simionescu, di rectorul general al brokerului de asigurări Greco.

Asigurătorii au redus cu până la 25% preţul poliţelor RCA la începutul anului trecut, în încercarea de a-şi mări baza de clienţi, astfel că au încasat mai puţini bani deşi despăgubirile au fost însemnate. Volumul primelor subscrise din poliţe RCA a scăzut anul trecut cu 17%, până la 2,1 mld. lei, iar daunele au crescut cu aproape 3%, la peste 1,6 mld. lei.

Companiile de asigurări au încercat astfel să-şi balanseze portofoliile de asigurări auto în condiţiile în care acest segment înregistrează cel mai ridicat grad de daunalitate.

Pe asigurări de clădiri, încasările au fost mai mari datorită creşterii semnificative a numărului de poliţe vândute. Spre exemplu, numărul poliţelor de asigurare a locuinţelor s-a dublat pe parcursul anului trecut şi a depăşit pragul de 4 milioane de contracte. Subscrierile din poliţe property au depăşit 1,2 mld. lei în 2011, ceea ce înseamnă un avans de 22% faţă de anul anterior.

Cel mai mare volum de prime cedate în reasigurare din contractele de tip property a fost înregistrat de Allianz-Ţiriac, respectiv 130 mil. lei, urmată de Generali, cu 41 mil. lei. Pe RCA, cel mai mult au cedat Asirom şi BCR Asigurări, adică 135 mil. lei şi respectiv 65 mil. lei. Ambele companii sunt controlate de grupul austriac Vienna Insurance (VIG) şi se conformează unei politici mai stricte în ceea ce priveşte reasigurare impusă de grup.

Cealaltă companie de asigurări generale controlată de VIG, Omniasig, nu şi-a publicat rezultate financiare pe 2011, dar anul trecut se situa pe prima poziţie în clasamentul companiilor de asigurări după volumul primelor cedate, cu un volum total de 245 mil. lei.

Companiile deţinute de grupuri străine sunt, în general, cele care au o politică mai strictă de reasigurare, în timp ce asigurătorii locali preferă să reţină o parte mai mare din riscuri.

Spre exemplu, Astra şi Carpatica au cedat în 2011 prime de 63 mil. lei şi respectiv 6 mil. lei, repre zentând în jur de 5% din volumul primelor brute subscrise. Comparativ, ponderea primelor cedate în totalul susbcrierilor urcă la 20% în cazul Allianz-Ţiriac sau 30% în cazul Asirom şi BCR Asigurări. Cea mai mare pondere a cedărilor în reasigurare este consemnată însă de austriecii de la Uniqa, respectiv 46% din volumul primelor subscrise. "Fiecare asigurător are propria sa politică de reasigurare, dar CSA pregăteşte acum o normă care să impune nişte standarde minime de reasigurare pe poliţe de incendiu şi calamităţi naturale, ceea ce nu poate decât să ajute piaţa", explică Simionescu.

Unii asigurători preferă să împartă riscul proporţional cu societatea de reasigurare, caz în care ponderea primelor cedate este mai mare, în timp ce alţii aleg un contract de reasigurare sub formă de excedent de daună şi reţin mai mult din pri mele subscrise. Printr-un contract de reasigurare sub formă de excedent de daună se stabileşte o limită până la care asigurătorul suportă costul cu daunele produse de un anumit eveniment, sumele care depăşesc această limită fiind recuperate din reasigurare.

În timp ce unii specialişti argumentează că pe anumite linii de business, cum ar fi asigurările property, reasigurarea într-o proporţie adecvată este absolut necesară, alţii spun că există cazuri în care cedarea în reasigurare către companii din cadrul aceluiaşi grup este o formă de transfer al profitului local în străinătate.

Reasigurarea constă în transferul unei părţi din riscul asumat de asigurător către o companie de reasigurare. Practic, reasigurătorul este asigurătorul companiei de asigurări. Printre cei mai mari reasigurători cu care lucrează companiile locale se numără giganţii mondiali Munich Re, SwissRe, Hannover Re sau Sindicatele Lloyd's.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels