Bănci și Asigurări

Piaţa de asigurări a scăzut sub 1,9 miliarde de euro anul trecut

Piaţa de asigurări a scăzut sub 1,9 miliarde de euro anul trecut

Constantin Buzoianu, preşedintele CSA: Companiile din această industrie trebuie să devină mai flexibile

Autor: Ciprian Botea

29.02.2012, 00:02 477

Companiile de asigurări au raportat anul trecut subscrieri de 7,9 miliarde de lei (aproape 1,9 mld. euro), în scădere cu 4,3% faţă de 2010, din cauza vânzărilor slabe de poliţe auto, potrivit datelor CSA.

Acesta este al treilea an consecutiv de scădere pentru piaţa de asigurări, una dintre cele mai afectate industrii pe fondul crizei economice.

"Starea economiei nu este singurul obstacol pentru piaţa de asigurări, iar pentru o recuperare mai rapidă companiile din această industrie trebuie să devină mai flexibile şi să se adapteze cerinţelor clienţilor", a declarat Constantin Buzoianu, preşedintele CSA.

Asigurările auto au consemnat un declin de peste 17% pe parcursul anului trecut, volumul total al primelor subscrise din poliţe Casco şi de răspundere civilă auto (RCA) fiind de circa 4 miliarde de lei (940 mil. euro), ceea ce a avut un impact major asupra segmentului de asigurări generale. Subscrierile din asigurări generale s-au diminuat cu 6,5% în 2011, până la 6,2 miliarde de lei (1,5 mld. euro), având în vedere că afacerile din asigurări auto reprezintă două treimi din acest segment de piaţă. Situaţia a fost contrabalansată de asigurările de locuinţe, veniturile de 675 milioane de lei din aceste poliţe fiind cu 70% mai mari decât în anul precedent.

La rândul lor, asigurările de viaţă au continuat să crească anul trecut şi au depăşit pragul de 1,7 miliarde de lei (410 mil. euro). Creşterea de anul trecut a subscrierilor din asigurări de viaţă a fost de 4,6%. Dacă în trecut poliţele cu componentă investiţională (unit-linked) au fost principalul motor de creştere al acestui segment de piaţă, clienţii au devenit mai precauţi în 2011 şi s-au orientat către asigurările tradiţionale.

Despăgubirile plătite de asigurători în 2011 s-au ridicat la 4,5 miliarde de lei, fiind în scădere cu aproape 12% comparativ cu anul precedent. Cea mai mare parte a despăgubirilor, respectiv 4,2 miliarde de lei au fost plătite pe segmentul asigurărilor generale, ponderea cea mai mare fiind deţinută de asigurările auto, care pun cea mai mare presiune pe portofoliile asigurătorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO