Companii

„Atenţie la firmele cu datorii mai mari de 20 mil. euro!“

„Atenţie la firmele cu datorii mai mari de 20 mil. euro!“
01.07.2010, 23:46 20

Doru Lionăchescu, partener principal al casei de investiţiiCapital Partners, spune că în următoarea perioadă se aşteaptă maidegrabă la noi cazuri de insolvenţă spectaculoase, decât latranzacţii, în condiţiile în care pieţele nu dau semne de revenire,iar numeroase firme sunt supraîndatorate.

"Trebuie să ne uităm cu atenţie la firmele cu datorii mai maride 20 de milioane de euro. În afara firmelor din top 10, puţine potsupravieţui în condiţiile în care costurile cu dobânzi şicomisioane sunt de circa 10% pe an. Vorbesc strict matematic: ofirmă cu credite de 24 milioane de euro are costuri lunare de circa200.000 de euro doar cu împrumuturile. Câte credeţi că pot să-şiplătească şi restul cheltuielilor şi să poată şi supravieţui?", seîntreabă Lionăchescu, care de-a lungul anilor a lucrat la ING,Citibank şi Bancpost.

El apreciază că în cei doi ani de criză băncile "au cumpărattimp, sperând ca din profiturile viitoare să poată acoperi găurileactuale, dar la un moment dat acest lanţ se va rupe, iar unelefirme vor trebui executate".

Citiţi în ediţia de luni a Ziarului Financiar un interviu cuconsultantul Doru Lionăchescu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO