Companii

Atlassib a transportat cu 30% mai multi calatori in 2006

Atlassib a transportat cu 30% mai multi calatori in 2006
17.10.2006, 13:36 277

Compania Atlassib, specializata pe transportul international de persoane, a inregistrat in primul semestru al anului o cifra de afaceri de 32 mil. euro, in crestere cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Cifra de afaceri a crescut pe fondul cresterii numarului de calatori transportati", a spus omul de afaceri Ilie Carabulea, actionarul majoritar al companiei. Cea mai mare pondere in cifra de afaceri o au transporturile spre Italia si Spania. "Circa 60% din cifra de afaceri se realiza pe aceste destinatii", adauga el.
Profitul brut a inregistrat insa o scadere de peste 40%, fiind de 2,8 mil. euro, fata de 4,1 mil. euro in primul semestru din 2005.
"Profiul brut a scazut fata de aceeasi perioada a anului trecut din cauza majorarii pretului la carburanti, precum si din cauza cheltuielilor mai mari inregistrate cu intretinerea parcului auto si a salariilor", spune Carbulea.
Anul trecut compania a inregistrat o cifra de afaceri de 53,3 mil. euro si un profit brut de 8,3 mil. euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finante. Astfel, daca se va mentine crestere de 30% din primul semestru, Atlassib va ajunge la sfarsitul anului la o cifra de facaeri de peste 65 mil. euro. Atlassib detine o flota de 156 de autocare, dintre care 20 au fost achizitionate in acest an. In acelasi timp, numarul de autocare si autobuze de care dispune intregul Holding Atlassib se ridica la 478 de unitati.
"Largirea si modernizarea parcului auto este o prioritate in strategia de dezvoltare a firmei", precizeaza Carabulea.
In afara de Italia si Spania, Atlassib mai opereaza servicii regulate de calatori pe relatiile Germania, Franta, Austria, Suedia, Belgia, Olanda, Elvetia si Republica Moldova. Anul acesta Atlassib a introdus doua noi trasee, Romania-Anglia si Romania-Grecia.
Odata cu integrarea in UE si cu liberalizarea transportului de calatori in spatiul UE, compania si-a propus introducerea unor noi destinatii, nu numai in UE, ci si in Europa de Est. "De la 1 ianuarie 2007 vom efectua servicii regulate de calatori cu noi destinatii, dar in acelasi timp ramane in atentia noastra deschiderea de noi trasee in Europa de Est, cum ar fi Republica Moldova, Ucraina si Rusia", mai spun reprezentantii Atlassib.
In afara de serviciile de transport, Atlassib mai ofera si servicii de curierat. "Toate transporturile internationale sunt insotite de servicii postale nerezervate, de curierat rapid. Aceste servicii reprezinta 5% din cifra de afaceri a companiei", mai spun reprezentantii Atlassib. Compania a anuntat in acest an ca va intra pe un alt domeniu de activitate, transportul aerian. Actionarul unic al companiei de transport aerian este Atlassib, precizeaza Carabulea.
"Derularea acestui proiect important a inceput in vara lui 2005, iar in luna august 2006
s-a reusit obtinerea licentei de operator aerian si a fost achizitionata o aeronava", spune el. Astfel, compania si-a propus sa achizitioneze in leasing inca doua aeronave ATR 72, cu o capacitate de 52 de locuri. Investitia initiala a fost de circa 2 mil. euro, in timp ce valoarea totala a investitiei va ajunge la circa 7 mil. euro, potrivit oficialilor companiei. "Pana la sfarsitul anului vom efectua primele zboruri", adauga Carabulea.
Pe piata de transport de pasageri mai exista, in afara de companiile de stat, compania Eurolines si Dacos, precum si mai multi tour-operatori mai mici. Eurolines previzioneza ca va ajunge in acest an pe segmentul de transport international de calatori la o cifra de afaceri de peste 15 mil. euro. In acelasi timp, compania Dacos a avut anul trecut o cifra de afaceri de 4,4 mil. euro.
Ilie Carabulea este si principalul actionar al Bancii Carpatica. Recent, el a vandut un pachet de circa 1% din actiunile bancii, care au fost cumparate, conform acestuia, de investitori germani. Carabulea a incasat aproape 1,7 mil. euro (6 mil. lei) pentru actiunile vandute.
Transferul s-a realizat prin intermediul mai multor tranzactii realizate pe Bursa, pretul fiind de 0,515 lei/actiune. Carabulea a motivat vanzarea actiunilor prin faptul ca voia sa le permita unor investitori germani sa intre in actionariatul bancii.
Carpatica se numara printre putinele banci romanesti care nu au fost preluate inca de un grup financiar strain, insa Carabulea spune ca deocamdata nu ia in calcul vanzarea bancii.
In acelasi timp, omul de afaceri sibian a anuntat la inceputul anului ca va demara o investitie de circa 14 mil. euro intr-un centru de afaceri format din sali de conferinte, restaurante, spatii de cazare sub forma de apartamente si parcare. El si-a propus sa finalizeze proiectul pana la sfarsitul anului viitor.
Atlassib mai deruleaza in prezent o investitie intr-un hotel de patru stele, tot in Sibiu, unitate care va fi afiliata lantului Ramada in primavara lui 2007.

Atlassib
Cifra de afaceri de 32 mil. euro in primul semestru, in crestere cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut
Profit brut de 2,8 mil. euro, cu 40% mai putin
Cifra de afaceri de 53,3 mil. euro si un profit brut de 8,3 mil. euro, anul trecut
Transporturile catre Spania si Italia au o pondere de 60% in cifra de afaceri
A introdus anul acesta doua noi trasee, Romania-Anglia si Romania-Grecia.
Urmareste deschiderea de noi trasee in Europa de Est, cum ar fi Republica Moldova, Ucraina si Rusia, odata cu integrarea in UE

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO